Klimaatneutraal
Organisch
Duurzame verpakking

Grondstoffen

shopseite-rohstoffe

In de product beschrijvingen van onze individuele producten gaan we in detail in op de voor het  artikel gebruikte materialen alsook de specifieke eigenschappen daarvan. Vooral bij Bio kunststof vragen vele mensen zich af op welke manier deze uit sustainable materialen geproduceerd wordt en biologisch afbreekbaar is. Dit verklaren we op deze pagina alsook de natuurlijke coating van ons palmblad bestek en waarom Bagasse een bijproduct van de suikerrietproductie is. Verdere informatie met betrekking tot door ons herhaaldelijk gebruikte uitdrukkingen treft u in onze Glossy aan. Aarzel echter niet ons te contacteren indien U op onze sites niet in alle antwoorden op  uw vragen met betrekking tot onze producten aantreft.

Bio kunststof

shopseite-biokunststoff

Bio en Plastic – alleen maar een schijnbare tegenstelling

In de regel denken we bij het begrip „Plastic“ aan iets gekunstelds, dat ver weg staat van natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Desondanks bestaan er daadwerkelijk Bio-kunststoffen zoals PLA of PSM, welke uit plantaardige bestanddelen gewonnen worden. Op die manier gaat het hier dus om natuurlijk doorgroeiende bronnen, welke gebruikt worden voor het produceren van Bio plastic. Ze hebben vergelijkbare eigenschappen als traditionele kunststoffen maar zijn volledig biologisch afbreekbaar. Bij het composteren resteren buiten de organische basis substanties geen toxische reststoffen als bijv. Chloor-kool waterstofverbindingen of niet organische stoffen.

Betere Milieubalans

De productie van PLA veroorzaakt in vergelijking met traditionele plastic (PET/PS) ca.60% minder CO2-uitstoot. Tegelijkertijd wordt ca. 50% minder niet vernieuwbare energie verbruikt. Er zijn “Cradle to cradle“ onderzoeken met betrekking tot PLA, die de voordelen met betrekking tot het broeikaseffect en ontziening van de bronnen onderbouwen alsook positieve consequenties voor de totale milieu balans bewijzen.

Natuurlijk dient bij deze vergelijkingsberekeningen betracht te worden, wat de gezamenlijke milieubalans exact omvat, respectievelijk welke oorspronkelijke bronverbruiken tot de berekening leiden. Zijn dit voor de conventionele kunststoffen bijvoorbeeld de aardolie exploitatie,de bouw en gebruik van de transportschepen danwel de raffinaderij, de boortoren? In vergelijking daarmee bij bio kunststoffen het vervaardigen van de tractor voor het bewerken van het veld of het genereren van de mest? Waar begint en waar eindigt de berekening? Uitgaande van het meewegen van de verschillende berekeningsfactoren kunnen de uitkomsten van de onderscheiden studies markant verschillen.

Worden Bio kunststoffen uit voedingsproducten gefabriceerd?

Wij voeren artikelen uit Bio kunststoffen van Novamont en NatureWorks, die gebaseerd zijn op Maissubtracten, die door fermentatie verder verwerkt worden. Is hier dan sprake van gebruik van een voedingsbestanddeel en/of  voermiddel  om alternatieven voor traditionele kunststoffen te produceren?

Eerstens eigent zich de voor de industriele basis versterking van verbouwde mais niet voor menselijke consumptie, maar wordt speciaal voor de industriele toepassing gecultiveerd. Uit gecultiveerde mais worden behalve Bio kunststoffen onder andere ook papier en karton geproduceerd.

Actueel wordt slechts 0,05% van de wereldwijde industriele zetmeel quota  voor de productie van bio gebaseerde kunststoffen gebruikt. Dit heeft geen invloed op de prijzen van voedingsproducten noch de voorziening van mensen of dieren met voeding, Natuurlijk benodigt ook  de verbouw van deze mais landbouwgrond. De voor Bio kunststoffen benodigde quota mais in Europa en de  USA  wordt op totaal ca. 1.500 ha. gecontroleerd en op langdurig ge-exploiteerde landbouwgronden aangeplant. Ter vergelijking: alleen al het Duitse Bondsland Mecklenburg gebruikt al 1.36 Millionen ha. voor landbouw doeleinden.

Ondanks dit alles is het noodzakelijk, dat  toekomstig ook andere basis materialen en bronnen uit landbouwtechnische afvalsoorten voor het genereren van zetmeel  ingezet kunnen worden.

Zijn er voor de productie van Bio kunststoffen  gentechnisch gewijzigde basismaterialen nodig?

Voor het produceren van Bio Kunststoffen zijn Koolhydraten als zetmeel en suiker nodig. Daarbij handelt het zich om puur chemische moleculen, die niet over genetische informaties beschikken. Dientengevolge is ook de resulterende bio kunststof DNA-vrij.

Bij de planten, die voor het winnen van zetmeel/suiker verbouwd worden handelt het zich om een mix van onveranderde alsook genetisch veranderde biomaterialen.

Biologische plastic tasjes van Mater-Bi

De composteerbare hemdtasjes zijn geproduceerd van het bio-kunststof Mater-Bi. Hierbij gaat het om een familie van composteerbare bio-kunststoffen, die bestaan uit hernieuwbare grondstoffen, zoals bijvoorbeeld zetmeel en plantenoliën. De producent garandeerde dat het zetmeel uit verantwoorde landbouw van niet-genetisch gemodificeerde planten voortkomt en noch sojaolie noch palmolie gebruikt wordt. Daarnaast zijn de hemdtasjes van Mater-Bi ook in zee biologisch afbreekbaar. Gedetailleerde informatie over dit onderwerp vindt u in onze materialen-pdf “Mater-Bi”.

Verdere informatie kunt u middels de link Verdere informatie verkrijgen.

Bagasse

shopseite-zuckerrohr

Bagasse ontstaat bij de suikerproductie

Zodra het sap uit suikerriet wordt geperst, resteert een faserige substantie : de bagasse. Het is een uitstekend brandend materiaal,en wordt  veelvuldig tot verpakkings- of bouwmateriaal verwerkt alsook voor sterk wegwerp bestek. Alvorens verder verwerkt te worden worden de faserresten gereinigd en in een vorm geperst. Hiertoe wordt minder energie verbruikt , dan bij het verwerken van houtfasers het geval is.

Natuurlijk en betrouwbaar

Aan  de ene kant is de suikerrietplant een snel groeiende bron. Aan de andere kant wordt voor het vevaardigen van een bagasse product alleen maar bagasse, water en een natuurlijk bindmiddel benodigd. Aangezien bagasse een zelfstandig bestanddeel is,  ontstaat bij de verwerking geen concurrentie met suikerproductie. Uit 100 ton suikerriet ressorteren ca. 34 ton Bagasse en 10 ton suiker.

Milieuvriendelijk alernatief voor traditioneel wegwerp bestek

Onze uit Bagasse vervaardigde producten bevatten geen chemische toevoegingen, functioneren in tegenstelling tot bestek en verpakkingen uit plastic zonder verzachtende toevoegingen en ook zonder additionele coatings. De natuerlijke eigenschappen van Bagasse voorkomen dat borden en schalen doorweken, waardoor het materiaal ook voor sterk vethoudende en saushoudende gerechten geschikt is. Bovendien kan men in bagasse producten zowel gerechten invriezen danwel in de microwave danwel traditionele over verwarmen.

Palmblad

shopseite-palmblatt

Een afvalproduct in de waarste zin van het woord

Het uiterst decoratieve Palmbladbestek wordt uit de bladeren van de Arekapalm vervaardigt. Dit is een oude gecultiveerde plant uit Zuid-oost Azie, die tot wel 25 meter hoog kann worden. Anders dan bij de oliepalmen bestaat voor de vruchten in de grootte van een kippeei van de Arekapalm geen groot interesse vanuit de industreilanden, zodat voor het verbouwen van dezepalmen geen regenwouden gekapt worden. Gedurende haar groei verliest deze palm tussen de 4 tot 7 maal per jaar haar tot wel 2 meter lange bladeren. Uit de bladsubstantie wordt o.a. het hoogwaardige wegwerpbestek geproduceerd, dat met name in India veelvuldig wordt aangetroffen.

Milieuvriendelijke productie

Gedurende de droogtetijd in India worden de afgevallen palmbladeren verzameld en in onderscheiden kwaliteiten gesorteerd. Het grootste deel van deze bladeren belandt hierna als bio mest weer op de velden of wordt verbrand. Alleen de beste baldkwaliteiten worden gebruikt om het stabiele bio wegwerpbestek te produceren. Daartoe woden deze bladeren gewassen, gebundeld en gedoorgd. Voor het verwerken is het belangrijk, dat de bladeren een deel aan rest vocht behouden. De gewenste vorm ontstaat door hydraulische persen en warmte. De borden en schalen benodigen geen chemische toevoegingen in de vorm van coating of anderzins, omdat de palmbladeren over waterafstotende eigenschappen beschikken. Ook gedurende de groeifase worden de palmen niet met fungiziden of pesticiden behandeld.

Veelzijdig natuurlijk

De eigenschappen van de palmbladeren maakt het palmblad product evenzeer veelzijdig inzetbaar als het wegwerp bestek uit bagasse. Het is bestand tegen zowel de temperaturen in de oven, de microwave alsook het diepvriesvak. Ook vethoudende spijzenn en sausen tasten het materiaal niet aan. Ook pizza’s en taarten laten zich makkelijk  op danwel in het materiaal bakken.

In het privegebruik laat het licht vervuilde bestek zich meerdere malen gebruiken, wanneer men het met warm water en een afwasmiddel reinigt.