Ons magazijn is in beweging!

Er kunnen momenteel vertragingen optreden. Je kunt er zeker van zijn dat we ervoor zorgen dat je goederen zo snel mogelijk worden geleverd.

Bedankt voor je begrip!

Eerlijke palmbladproductie

Wat is er beter dan een betrouwbare producent? Iemand die bovendien zijn medewerkers eerlijk behandelt! Met de firma Magnus Eco Concepts (MEC) hebben we zo'n partner gevonden! MEC levert niet alleen uitzonderlijke kwaliteit, maar doet ook bijzondere dingen voor haar medewerkers. Lees hier meer over de herkomst van ons Palmware serviesgoed en eerlijke productie.

Partners worden vrienden - het begin

Het idee om bladeren als bord te gebruiken, is niet nieuw. In Zuid-India is het al eeuwen een traditie om gasten bij speciale gelegenheden en feesten eten op bananenbladeren te serveren. De broers Satheesh en Nandha Kumar namen deze traditie over en bouwden er een bedrijf in uit. Ze groeiden op in Tamil Nadu, een staat in het zuiden van India, en waren zeer bekend met de lokale omstandigheden en de fauna. Dankzij hun professionele achtergrond konden de geschoolde werktuigbouwkundigen en textieltechnici in 2003 hun eerste eigen machine ontwikkelen om huiselijke bladeren te verwerken. Het principe is eenvoudig: gevallen bladeren van de arecapalm die op de grond liggen, worden verzameld, gewassen en met behulp van hydraulische persen tot borden en kommen verwerkt. De eerste steen voor de greenbox-Palmware® werd gelegd. Je kunt meer lezen over de productie van Palmware in onze bijdrage over palmblad.

Acht jaar later, in 2011, kwam Robert Czichos, oprichter en directeur van greenbox Bionatic, op een handelsplatform op internet de producent van palmblad-serviesgoed Magnus Eco Concepts tegen. Na een paar e-mails werd de eerste 20-voet container met borden van palmbladeren besteld - tegen vooruitbetaling en zonder elkaar ooit echt te hebben ontmoet. Het gestelde vertrouwen werd onmiddellijk teruggegeven met de beste goederenkwaliteit die Greenbox Bionatic ooit in handen heeft gehad. Dat was het begin van een bijzondere samenwerking.

Sociaal ondernemerschap op zijn best

Topkwaliteit, duidelijk gedefinieerde processen en moderne productiemachines zijn één ding. Wat echter heel spannend is, is de maatschappelijke verantwoordelijkheid die de palmbladproducent op zich neemt. De arbeidsomstandigheden van de - overwegend vrouwelijke - medewerkers op locatie spelen hierbij een belangrijke rol. In een land waar vrouwen veel minder rechten hebben dan mannen, is dat niet vanzelfsprekend.

MEC verzorgt het transport zodat je medewerkers veilig naar het werk en weer naar huis kunnen. Satheesh en Nandha kochten op staande voet een bus en huurden een chauffeur in om de arbeidsters elke ochtend op te halen en naar huis te brengen na het einde van hun dienst. Gratis.

Op een stuk land op het fabrieksterrein exploiteren de gebroeders Kumar met enkele medewerkers ook 'natuurlijke landbouw'. Ze planten zaden voor groenten en fruit en laten de rest aan de natuur over. De opbrengsten worden aan de medewerkers gegeven. Er is geen vaste prijs voor vers voedsel: elke medewerker geeft wat hij of zij gepast vindt.

Firmenbus
Natural Farming Projekt
Mitarbeiter Magnus Eco Concepts

Gratis kinderopvang

Ook de volgende generatie wordt hoog ingeschat bij MEC. Voor elk kind van een langdurige medewerker wordt een teakboom geplant. Het bedrijf verzorgt de boom en kapt deze na 15 jaar om. De opbrengst van het verkochte hout wordt gebruikt om het onderwijs van het kind te financieren.

Over bomen gesproken: we compenseren alle CO2-uitstoot van onze producten. In de staat Tamil Nadu, waar ook onze palmproducten worden geproduceerd, herbebossen we tropische bossen. Meer over dit thema lees je in de bijdrage over CO2-compensatie.

Inmiddels werken er 180 vrouwen en mannen bij MEC. Velen van hen zijn niet altijd in staat om overdag voor kinderopvang te zorgen. Om dit te verhelpen zijn in 2018 ruimtes voor een gratis kinderdagverblijf gebouwd op het fabrieksterrein. Sindsdien zorgen twee medewerksters voor de kinderopvang.

Kostenlose Kinderbetreuung auf dem Firmengelände
Die Kindergarten Gruppe
Verabschiedungszeremonie

Eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden

Ook de arbeidsomstandigheden komen overeen met de vooruitstrevende mentaliteit van de twee broers. Er wordt gewerkt in ploegen van acht uur, zes dagen per week. Het uurloon ligt boven het gebruikelijke gemiddelde. Overuren worden dubbel betaald. Betaalde vakantie en ziektekostenverzekering zijn vreemde woorden voor andere Indiase werkgevers. Voor MEC niet.

Als het gaat om arbeidsveiligheid, sluiten Satheesh en Nandha ook geen compromissen. Regelmatige opleidingen over het veilig omgaan met de machines en wat te doen in noodsituaties maken ook deel uit van het programma, evenals geschikte arbeidsmiddelen en onaangekondigde brandalarmoefeningen.

Gekwalificeerd en gecontroleerd

Gereguleerde werktijden, eerlijke verloning, veilige arbeidsomstandigheden en een uitgebreid sociaal pakket? Dit alles klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Tijdens onze jaarlijkse bezoeken overtuigen we ons echter herhaaldelijk van de voorbeeldige omstandigheden die heersen in de productiefaciliteit van MEC. Om ons woord te bekrachtigen, worden er bij MEC op regelmatige tijdstippen audits uitgevoerd door onafhankelijke controle-instanties. MEC is ook met vlag en wimpel geslaagd voor de laatste BSCI-audit (onder meer om te zorgen voor eerlijke arbeidsomstandigheden).

Op de vraag wat hem trots maakt op de ontwikkeling van MEC, geeft Satheesh een duidelijk antwoord: “Als vaste medewerker kon ik alleen maar mijn gezin onderhouden. Via het bedrijf kan ik nu 170 gezinnen onderhouden."

In dit land zijn arbeidsvoorwaarden niet de norm zoals bij MEC. In een ontwikkelingsland zoals India zijn ze daarom nog opmerkelijker. Daarom vinden we ook: op deze eerlijke voorwaarden mag men trots zijn!

Je dorst naar kennis is nog niet gelest? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Meld u aan voor onze Duitse ecobiopack-nieuwsbrief voor meer informatie, nuttige tips of spannend productnieuws. Krijg € 5 extra korting¹ op je volgende bestelling.

Uw registratie kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Je bent succesvol geregistreerd.

¹Verwijderbaar vanaf een aankoopwaarde van €50 en eenmalig als nieuwsbriefabonnee:in. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Uitschrijving is te allen tijde mogelijk.

Uw voordelen:
  • Exclusieve aanbiedingen voor abonnees
  • Opwindend nieuws
  • Nuttige tips
  • Nieuwe producten