Klimaatneutraal
Duurzaam materiaal
Gratis verzending vanaf 200€
Samples

Wat is het verschil tussen geschikt voor de vaatwasser en vaatwasmachinebestendig?

Geschikt voor de vaatwasser en vaatwasmachinebestendig, dat is toch hetzelfde? Helaas niet! We leggen je hier de verschillen tussen beide termen uit zodat het servies niet beschadigt.

Hoe weet ik of een product geschikt is voor de vaatwasser?

Je hebt waarschijnlijk geen product gevonden waarop staat "vaatwaswachinebestendig". Dit is waarschijnlijk omdat deze lange woorden te veel ruimte in beslag zouden nemen en bovendien niet voor iedereen begrijpelijk zijn. Daarom werden uniforme symbolen ontwikkeld die ongeacht het taalgebied kunnen worden gebruikt en gewoonlijk onder het product worden weergegeven. Je hebt het zeker eerder gezien, ook al heb je het niet bewust opgemerkt. Kennis van de betekenis van de symbolen is echter belangrijk, omdat de vaatwascyclus enkele gevaren met zich meebrengt. Enerzijds kunnen de aanhoudend hoge temperaturen en de agressieve schoonmaakmiddelen het servies aantasten. Anderzijds kan ongeschikt plastic vaatwerk in de vaatwasser smelten en ernstige schade aan de vaatwasser toebrengen.

Geschikt voor de vaatwasser

In tegenstelling tot de door EN-norm 12875 beschermde term "vaatwasmachinebestendig" is "geschikt voor de vaatwasser" in Duitsland geen duidelijk gedefinieerd begrip. Bijgevolg mag elk huishoudelijk voorwerp dat het wassen in de vaatwasser overleeft hier zo worden genoemd. Er wordt geen uitspraak gedaan over de toestand van het object achteraf. Reiniging in de vaatwasser kan daarom bepaalde eigenschappen van het product in gevaar brengen of beschadigen. Zo kan het gebeuren dat de decoratie van een bord afbladdert, een pan zijn coating verliest of serviesgoed van natuurlijke materialen vervormt. Hier draagt de consument zelf de verantwoordelijkheid. Dus als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, was dan met de hand of probeer eerst een paar wasbeurten met slechts één bord - in plaats van de hele set .

De grafische voorstelling van het symbool "geschikt voor de vaatwasser" is, net als de term zelf, niet bindend gedefinieerd. Daarom circuleren er veel verschillende illustraties, waarop vaak borden of glazen in een vaatwasmachine zijn afgebeeld.

Vaatwasmachinebestendig

Volgens EN 12875 mag een product zich alleen vaatwasmachinebestendig noemen als het uiterlijk en de bruikbaarheid ervan ook na vele wasbeurten onveranderd blijven. Dat geldt bij ons bijvoorbeeld voor de HäppyBowl©, waarvan het duurzame uiterlijk en het praktische gebruik zelfs na 500 vaatwasbeurten niet worden beperkt.

...

Het symbool vaatwasmachinebestendig, gedefinieerd volgens EN-norm 12875, toont naar beneden vallende waterstralen waarboven een cijfer staat. Dit geeft het maximale aantal spoelingen aan dat het product zonder schade kan verdragen.

Transparante productbeschrijvingen

In onze winkel kun je in de beschrijving van een product informatie vinden over de geschiktheid voor de vaatwasser. Bij onze herbruikbare producten staat duidelijk vermeld of ze "vaatwasmachinebestendig" of "geschikt voor de vaatwasser" zijn. Als je het niet zeker weet, neem dan contact met ons op.