🍃 CO2 gecompenseerd
Info / Service | Blog
🏷️Reusable verpakkingen tegenn gereduceerde prijzen - Ontdek nu ons hele assortiment! 💸

Glas

Is het niet duidelijk wat glas is - of niet? Hoewel wij in het dagelijks leven slechts één woord kennen voor glas, bestaan er zeer verschillende soorten, die worden onderscheiden naar hun chemische samenstelling. Kalknatronglas, borosilicaatglas en kristalglas behoren tot de drie belangrijkste vertegenwoordigers die wij regelmatig tegenkomen. Ontdek hier welke glassoort het meest geschikt is voor welk doel en waarom glas een echt recyclagewonder is.

Kalknatronglas

Het meest geproduceerde soort glas komen we vooral tegen in de vorm van vensterglas, glazen flessen en potten voor levensmiddelen. Door de samenstelling van ongeveer 71 - 75% zand, 12 - 16% natriumoxide en 10 - 15% kalk ontstaat een oppervlak dat bijzonder glad en poriënvrij, gemakkelijk te reinigen en doorschijnend is. Het enige nadeel van deze glassoort is het temperatuurgedrag: Als je hete vloeistoffen te snel inschenkt, zet het glas uit en kan het barsten.

Borosilicaatglas

Voor bijzonder taai en duurzaam glas wordt het aandeel kalk en natriumoxide teruggebracht tot in totaal 4-8% en wordt 13% boortrioxide en 2-7% aluminiumoxide toegevoegd. Door de toevoeging van deze stoffen is het glas bijzonder goed bestand tegen chemische invloeden en hoge temperatuurschommelingen. Daarom vind je dit glas vaak terug in de industrie, laboratoria, apotheek of als lampglas. Maar ook alledaagse voorwerpen bestaan uit het duurzame materiaal: bijv. bak- en ovenvormen, rietjes voor warme dranken of glazen bekers.

Kristalglas

De naam is een beetje misleidend bij deze soort. Puur fysiek gezien is kristalglas niet kristallijn. Het is genoemd naar de gelijkenis met kristallen zoals kwarts, die tot stand kwamen door de breking en kleureffecten als gevolg van de toegevoegde metaaloxiden of ionen (13-15%). Het wordt voornamelijk gebruikt voor drinkglazen, vazen, schalen of decoratieve elementen.

Speciale eigenschappen van glas

  • Veel glassoorten glas recycleerbaar
  • Duurzaam
  • Geen wisselwerking met ingrediënten
  • Neutraal in smaak
  • Herbruikbaar

Waarom is glas zo duurzaam?

Glas is zo duurzaam omdat de meeste glassoorten recycleerbaar zijn. En niet alleen dat: Het kan een willekeurig aantal keren door de recyclagecyclus gaan zonder grondstofverlies. Bovenal wordt zo de grondstof zand gespaard, die steeds waardevoller wordt door het intensieve gebruik ervan in de bouwsector. Eenmaal vervaardigd kunnen glazen flessen zowel worden uitgewassen, alsook omgesmolten en tot nieuwe glasproducten worden verwerkt. Door het toevoegen van scherven van schrootglas kan ook het smeltpunt van de grondstoffen bij de glasproductie worden verlaagd - dit is milieuvriendelijk dankzij het verminderde energieverbruik.

Hoe wordt glas op een milieuvriendelijke manier afgevoerd?

Een juiste scheiding van de verschillende glassoorten is belangrijk om een perfecte recyclage te ondersteunen. Niet elk glas kan echter naar de afvalglascontainer worden afgevoerd. Borosilicaatglas kan bijv. niet worden gerecycleerd vanwege de hoge smeltgraad, aangezien dergelijke hoge temperaturen niet worden bereikt bij het smelten van schrootglas. Borosilicaatglas is echter breukvast en vaatwasmachinebestendig, zodat glazen rietjes een beduidend langere levensduur hebben dan plastic rietjes. Daarom is glas, hoewel niet altijd recyclebaar, aanzienlijk duurzamer dan wegwerp oplossingen van plastic. Onze conclusie: Het glas van de duurzaamheid is dus half vol en niet half leeg.

Je dorst naar kennis is nog niet gelest? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Meld u aan voor onze Duitse ecobiopack-nieuwsbrief voor meer informatie, nuttige tips of spannend productnieuws. Krijg 10 % extra korting¹ op je volgende bestelling.

Uw registratie kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Je bent succesvol geregistreerd.

¹Verwijderbaar vanaf een aankoopwaarde van €50 en eenmalig als nieuwsbriefabonnee:in. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Uitschrijving is te allen tijde mogelijk.

Uw voordelen:
  • Exclusieve aanbiedingen voor abonnees
  • Opwindend nieuws
  • Nuttige tips
  • Nieuwe producten