Kalknatronglas
Het meest geproduceerde soort glas komen we vooral tegen in de vorm van vensterglas, glazen flessen en potten voor levensmiddelen. Door de samenstelling van ongeveer 71 - 75% zand, 12 - 16% natriumoxide en 10 - 15% kalk ontstaat een oppervlak dat bijzonder glad en poriënvrij, gemakkelijk te reinigen en doorschijnend is. Het enige nadeel van deze glassoort is het temperatuurgedrag: Als je hete vloeistoffen te snel inschenkt, zet het glas uit en kan het barsten.
Borosilicaatglas
Voor bijzonder taai en duurzaam glas wordt het aandeel kalk en natriumoxide teruggebracht tot in totaal 4-8% en wordt 13% boortrioxide en 2-7% aluminiumoxide toegevoegd. Door de toevoeging van deze stoffen is het glas bijzonder goed bestand tegen chemische invloeden en hoge temperatuurschommelingen. Daarom vind je dit glas vaak terug in de industrie, laboratoria, apotheek of als lampglas. Maar ook alledaagse voorwerpen bestaan uit het duurzame materiaal: bijv. bak- en ovenvormen, rietjes voor warme dranken of glazen bekers.
Kristalglas
De naam is een beetje misleidend bij deze soort. Puur fysiek gezien is kristalglas niet kristallijn. Het is genoemd naar de gelijkenis met kristallen zoals kwarts, die tot stand kwamen door de breking en kleureffecten als gevolg van de toegevoegde metaaloxiden of ionen (13-15%). Het wordt voornamelijk gebruikt voor drinkglazen, vazen, schalen of decoratieve elementen.