📢 Schrijf je in voor onze maandelijkse newsletter. Profiteer van een korting van 5€ op uw eerste aankoop in de winkel. Milieuvriendelijk - ecologisch - ecobiopack 💚.

Is jouw bedrijf SUP-proof? Alles wat je moet weten over de SUP-wetgeving

Nederland zet zich collectief in voor het verminderen van zwerfafval. Met name wegwerpproducten die plastic bevatten mogen minder gebruikt worden. Een deel hiervan belandt namelijk in het milieu. Wat houdt de SUP-richtlijn die op 1 juli 2023 van kracht is gegaan precies in? Welke producten zijn betroffen? Welk alternatief voor verpakkingen met plastic past bij jouw bedrijf? Dat alles zetten we in dit artikel voor je op een rijtje.

Wat is de nieuwe SUP-wetgeving en wat verandert er voor ondernemers?

SUP staat voor Single Use Plastics, oftewel plastic voor eenmalig gebruik. De SUP-wetgeving is een initiatief van de Europese Unie om het gebruik van zulke wegwerpproducten te beperken. Als we meer plastic hergebruiken en recyclen, kunnen we de vervuiling van onze oceanen en ecosystemen tegengaan. Een belangrijke stap naar een schonere toekomst!

Al sinds 2021 bestaan er regels over wegwerpplastic en een verbod op de verkoop van bepaalde plastic wegwerpproducten om milieuschade te beperken.

De aangepaste SUP-wetgeving bevat regels rondom het gebruik van wegwerpbekers, -bakjes en vormvaste voedselverpakkingen die plastic bevatten. Het doel is om het gebruik van zulke plastic disposables voor dranken en etenswaren in 2026 met 40% te verminderen ten opzichte van 2022.

Wanneer gaan de regels in?

 • Voor onder andere afhaal- en bezorgrestaurants, to-go zaken en open evenementen gelden sinds 1 juli 2023 nieuwe regels voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten.
 •  Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van plastic wegwerpbekers en -bakjes bij consumptie op locatie niet meer toegestaan. 

  Welke nieuwe regels voor jouw bedrijf gelden, hangt af van waar jouw klanten consumeren. Bij afhalen en thuisbezorgen gelden er namelijk andere richtlijnen dan wanneer je gasten bij jou op locatie eten en drinken.

1. SUP-regels voor afhalen, bezorgen en open evenementen

Voor wie geldt het?
Bij afhalen en bezorgen gaat het om eten of drinken dat klanten niet consumeren op de plek waar het is bereid of gekocht. Dat geldt niet alleen voor afhaal- en bezorgrestaurants, maar ook voor foodtrucks, marktkramen, kiosken en andere takeaway-voorzieningen inclusief supermarkten en detailhandels.

Wat verandert er?

Vanaf 1 juli 2023 betalen je klanten een extra bedrag voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Je mag deze producten dus niet meer gratis meegeven. Deze toeslag moet apart op de bon worden vermeld. Richtbedragen zijn: 

 • € 0,25 voor een beker
 • € 0,50 voor een maaltijd, die kan bestaan uit meerdere bakjes
 • € 0,05 voor bakjes met een eenpersoonsportie groente, fruit, yoghurt, beleg of saus

💡 Tip
De toeslag op bekers en voedselverpakkingen met plastic mag je zelf houden. De opbrengst hiervan kun je dan weer gebruiken voor de aanschaf van verplichte herbruikbare alternatieven of andere maatregelen om je bedrijf duurzamer te maken.

Behalve de verplichte toeslag op wegwerpservies dat plastic bevat, moet je klanten hoogwaardige reusable verpakkingen bieden. Bijvoorbeeld herbruikbare bakjes of hard cups die ze later weer kunnen inleveren. Deze bekers en bakjes mogen nog wel plastic bevatten. Ook mogen klanten hun eigen beker of bakje meenemen (bring your own).

💡 Tip
Vraag je klanten om borg of maak gebruik van een retourmunt bij reusable verpakkingen. Op die manier leidt je geen onnodig verlies en zijn je klanten extra gemotiveerd om herbruikbare of hoogwaardig recyclebare bekers en bakjes terug te brengen.

✅ Plasticvrije disposables zoals palmblad servies en servies uit houtvezel of suikerriet mogen wel gewoon gratis worden verstrekt.

2. SUP-regels voor eten en drinken op locatie en gesloten evenementen

Voor wie geldt het?
Consumptie op locatie betekent dat klanten eten of drinken in jouw zaak. Bijvoorbeeld in een kantine, lunchroom, snackbar of op het terras.

Wat verandert er?
De regels voor consumptie op locatie gaan in op 1 januari 2024. Wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten zijn hier dan niet meer toegestaan. Een inleversysteem waarbij servies, bakjes en bekers worden hergebruikt of hoogwaardig gerecycled is vanaf 2024 verplicht..

✅ Ook hier geldt: plasticvrij wegwerpservies uit palmbladhoutvezel of suikerriet mag wel nog steeds worden gebruikt.

3. Ik bied zowel consumptie op locatie als afhalen en bezorgen aan: welke SUP-regels gelden voor mij?

Als jouw klanten zowel op locatie als onderweg of thuis consumeren, gelden de regels voor beide situaties: 

 • Je klant eet of drinkt bij jou op locatie? Dan zijn de regels voor consumptie op locatie van toepassing. 
 • Je klant wil eten of drinken meenemen of laten bezorgen? In dat geval gelden de regels voor consumptie voor afhalen en bezorgen.

💡 Tip
Vraag vooraf aan je klanten of ze op locatie willen eten of drinken, of hun bestelling willen meenemen.

Meer weten? Handige links voor ondernemers

Regelhulp | Wil je meer weten over de regels die voor jouw bedrijf gelden en hoe je eraan voldoet? Vul dan in 3 korte stappen de Regelhulp wegwerpplastic van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in.

Alle ins en outs | Ben je nieuwsgierig hoe andere ondernemers zich hebben voorbereid op de regelgeving? Op minderwegwerpplastic.nl vind je alle belangrijke informatie, uitzonderingen, ervaringen en factsheets over de nieuwe SUP-wetgeving. Klik hier direct op jouw branche: 

Welke bekers en bakjes vallen onder de SUP-regels?

Wel:

 • Bekers en bakjes voor eenmalig gebruik, die plastic bevatten
 • Bioplastic 
 • Toegevoegde polymeren om water- of vetafstotend te maken 
 • Producten met een plasticvrij logo. Dit logo sluit het product niet uit van de regelgeving

Niet

 • Reusable bekers en bakjes, ook als ze uit plastic bestaan 
 • Flexibele voedselverpakkingen, zoals zakjes, folies en wikkels. Let op: deels vormvast en deels flexibel valt wel onder de regelgeving. 
 • Plasticvrije materialen, zoals hout of papier waar geen plastic aan is toegevoegd.

Als je wegwerpbekers of -bakjes gebruikt is de kans groot dat hier plastic in zit. Veel bekers en bakjes die eruitzien alsof ze van karton zijn, bevatten plastic om ze water- en vetafstotend te maken. Zelfs bekers en bakjes met een 'plasticvrij' keurmerk kunnen plastic bevatten! Bekers en bakjes gemaakt van bioplastic vallen ook onder de nieuwe regelgeving.

💡 In Nederland betekent 'plasticvrij' dat het product geen (toegevoegde) polymeren bevat.

SUP-proof en reusable voedselverpakkingen: duurzame oplossingen voor je bedrijf

Wat moeten horecabedrijven, evenementen en andere ondernemers nu doen? Om aan de nieuwe SUP-wetgeving te voldoen, moet je enkele belangrijke stappen ondernemen:

 1. Check je verpakkingen | Als je niet zeker weet of jouw verpakkingen onder de nieuwe SUP-regels vallen, raadpleeg dan de beslisboom van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken voor drinkbekers en voedselverpakkingen
 2. Kies voor wegwerpservies zonder plastic | Je wilt liever geen extra toeslag aan je klanten berekenen voor wegwerpservies met plastic? Stap dan over naar een alternatief voor plastic verpakkingen. Biologisch afbreekbare, plasticvrije materialen zoals bestek en borden van of palmbladhoutvezel of suikerriet kunnen een uitstekende keuze zijn. 
 3. Zorg voor reusable servies | Hergebruik wordt de nieuwe norm. Kies daarom voor duurzame, herbruikbare verpakkingen en reusable bekers voor afhaal- en bezorgmaaltijden of koffie to go en moedig klanten aan om deze weer in te leveren. 
 4. Informeer je klanten | Zorg voor duidelijke communicatie via menukaarten of posters om je klanten bewust te maken van de nieuwe duurzame benadering en om hen te stimuleren hun eigen schone (reusable) bord, bestek en bekers mee te nemen.

Hoe weet je of jouw leverancier SUP-conforme disposables aanbiedt?

Bij ecobiopack zorgen we ervoor dat je in één oogopslag kunt zien of een product binnen de nieuwe regels is toegestaan. Al onze producten die conform zijn met de SUP-richtlijn, zijn gekenmerkt met een speciaal “SUP PROOF” label.

Dit zijn bijvoorbeeld producten die 100% plasticvrij zijn, zoals palmblad servies. En ook onze reusable categorie voor herbruikbare bekers, servies en verpakkingen valt binnen de SUP-norm.

Jouw bedrijf SUP-proof met ecobiopack

Bij ecobiopack bieden we een uitgebreid assortiment plasticvrije en reusable bekers, bakjes en verpakkingen—passend bij jouw bedrijf en situatie. Je wilt graag persoonlijk advies over de beste SUP-proof oplossing voor jouw zaak? Neem dan even contact met ons op. Wij helpen je graag verder in de zoektocht naar plasticvrije verpakkingen en hoogwaardige reusable bekers en bakjes.

Conclusie

De aangepaste SUP-wetgeving heeft als doel de impact van plastic afval op het milieu te verminderen. Voor bedrijven die eten en drinken aanbieden betekent dit dat ze moeten overstappen op milieuvriendelijke en herbruikbare alternatieven voor plastic wegwerpproducten. Ook moeten ze hun klanten informeren over deze veranderingen. Door proactief te handelen en duurzaamheid te omarmen, kan jouw bedrijf een voorbeeld stellen in de strijd tegen plasticvervuiling. Zo lever jij een positieve bijdrage aan het behoud van onze planeet.

Je dorst naar kennis is nog niet gelest? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Meld u aan voor onze Duitse ecobiopack-nieuwsbrief voor meer informatie, nuttige tips of spannend productnieuws. Krijg € 5 extra korting¹ op je volgende bestelling.

Uw registratie kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Je bent succesvol geregistreerd.

¹Verwijderbaar vanaf een aankoopwaarde van €50 en eenmalig als nieuwsbriefabonnee:in. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Uitschrijving is te allen tijde mogelijk.

Uw voordelen:
 • Exclusieve aanbiedingen voor abonnees
 • Opwindend nieuws
 • Nuttige tips
 • Nieuwe producten