🍃 CO2 gecompenseerd
Info / Service | Blog
🏷️Reusable verpakkingen tegenn gereduceerde prijzen - Ontdek nu ons hele assortiment! 💸

Regels over wegwerpplastic – Single-Use Plastics Directive (EU2019/904)

Single-Use Plastics Directive (SUPD) - lange naam, maar wat zit erachter? Hier vind je wat de richtlijn bepaalt, wanneer deze van kracht wordt en op welke producten de richtlijn van toepassing is. We laten ook zien hoe je de verboden producten gemakkelijk kunt vervangen door duurzame alternatieven - en dat allemaal in onze winkel!

Wat is de SUPD?

De Single-Use Plastics Directive is een EU-richtlijn die op 03 juli 2021 in werking is getreden. Doel is de milieuschade door wegwerpplastic te beperken. De richtlijn is vooral bedoeld om circulaire benaderingen zoals recycling en duurzame, niet-giftige herbruikbare verpakkingsoplossingen te bevorderen.

80 - 85 procent van het zwerfvuil in de Europese zeeën bestaat uit plastic, in de vorm van wegwerpartikelen, hetzij als vistuig van de visserij. Dit moet worden tegengegaan met een beperking van het op de markt brengen van bepaalde kunststofproducten.

Het plasticverbod omvat verschillende maatregelen om de milieuschade door wegwerpplastic te beperken.

De belangrijkste maatregelen om plastic zwerfafval te voorkomen

De belangrijkste maatregelen om plastic zwerfafval te voorkomen, zijn:

  • Verbod op de verkoop van bepaalde plastic wegwerpproducten Het gaat om plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes, wattenstaafjes en ballonstokjes. Het verbod geldt ook voor drank- en voedselverpakkingen van zogenoemd geëxpandeerd polystyreen (EPS). Dit is een soort piepschuim waar bijvoorbeeld drinkbekers en hamburgerbakjes van worden gemaakt. Dit materiaal is zo licht, dat het makkelijk wegwaait. Ook geldt het verbod voor producten van oxo-degradeerbaar plastic. Bijvoorbeeld tasjes en flesjes. Door deze plasticsoort komen microplastics in het milieu. Het verbod geldt sinds 3 juli 2021. Wattenstaafjes en rietjes die aan de norm voor medisch hulpmiddel voldoen, mogen nog wel worden verkocht.
  • Statiegeld van € 0,15 op kleine plastic flesjes tot 1 liter Ook moeten producenten minimaal 90% van alle plastic drinkflessen tot 3 liter inzamelen voor recycling. Deze regels gelden sinds 1 juli 2021. Op grotere flessen zit al langer statiegeld.
  • Logo verplicht op bepaalde plastic producten Op het logo staat dat er plastic in het product zit. En dat het product daardoor schadelijk is voor de natuur. Het gaat om vochtige doekjes, tampons en maandverband, tabaksproducten en drinkbekers die plastic bevatten. Dit logo is verplicht sinds 3 juli 2021.
  • Vissers moeten minimaal 23% van het afval van vistuig inzamelen Dit percentage wordt elk jaar hoger. Een kwart van het plastic in zee komt namelijk van vistuig. Deze regel geldt sinds 1 januari 2022.
  • Maatregelen die vanaf 2023 en later ingaan:

  • Producenten van plastic producten die veel in het zwerfafval voorkomen, betalen de kosten voor het opruimen van (zwerf)afval Dit geldt onder andere voor verpakkingen, drinkbekers, lichte plastic tassen, vochtige doekjes, tabaksproducten (met filters) en ballonnen. Producenten moeten consumenten ook informatie geven over hoe zij zwerfafval kunnen voorkomen. Deze regels gelden vanaf 1 januari 2023.
  • Doppen moeten vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen Zo worden ze automatisch ingeleverd voor recycling en komen ze niet in het zwerfafval. Dit is vanaf 3 juli 2024 verplicht.
  • PET-flessen moeten vanaf 2025 voor minstens 25% uit gerecycled plastic bestaan In 2030 moet dit minstens 30% zijn.
  • De overheid gaat consumenten meer informatie geven over herbruikbare alternatieven voor wegwerpplastic Consumenten kunnen op de website van Milieu Centraal al informatie vinden over hoe je zwerfafval voorkomt en hoe je plastic scheidt.

Nieuwe etikettering voor plastic producten

Op alle wegwerpproducten waar plastic in is verwerkt, komt een versie van dit plaatje te staan. Daarbij is het sinds 3 juli 2021 verplicht bepaalde artikelen te voorzien van een markering. De markering laat de consument zien dat er kunststof in het product aanwezig is, hoe het product niet moet worden weggegooid en dat zwerfafval schadelijk is voor het milieu. Dit moet gebeuren in de vorm van pictogrammen op de respectieve producten, zonder welke deze niet meer in de handel mogen worden gebracht.

De pictogrammen tonen waarschuwingen tegen onjuiste verwijdering en mogelijke effecten op het milieu. Het geeft ook aan of het betrokken product geheel of gedeeltelijk uit kunststof bestaat. Daarbij wordt geen rekening gehouden met de vraag of het gaat om een bioplastic zoals PLA of om conventionele, op aardolie gebaseerde kunststoffen zoals PE..

Dit betekent dat je onze PLA-bekers alleen kunt kopen met een passende markering. Naast de mogelijke negatieve effecten wijzen wij ook op de vele positieve eigenschappen van de bekers met een extra opdruk.

Welke wegwerpproducten kunnen nu nog worden gebruikt?

Einwegteller
Wegwerpborden

Wegwerpborden kunnen gemakkelijk worden vervangen door plantaardige producten. De keuze is aan jou: verkies je de klassieke kartonnen producten? Of van suikerriet? Misschien toch een uniek stuk gemaakt van palmblad? Eenmalig of herbruikbaar? Het antwoord vind je hier:

Tableware

Einwegbesteck
Wegwerpbestek

Wegwerpbestek kan ook gemakkelijk worden vervangen door houten of hernieuwbare alternatieven. Ook hier heb je de keuze tussen wegwerp en herbruikbaar. Kijk hier:

Bestek

Trinkhalme
Rietjes

Drinkrietjes gemaakt van milieuvriendelijke materialen zijn er zijn bij ons een dubbeltje in een dozijn. In de shop vind je precies het drinkrietje dat je nodig hebt voor elk gewenst doeleind. Gemaakt van papier, graspapier, glas of bamboe - er zijn geen grenzen voor jouw fantasie.

Rietjes

Becher-Zubehör
Accessoires voor bekers

Suiker, melk en koffie roeren? De dagen van plastic roerstaafjes zijn voorbij! Met onze bamboe roerstaafjes of espressolepeltjes van berkenhout is dit niet alleen net zo lekker, maar ook duurzamer. Ontdek, de mogelijkheden:

Accessoires voor bekers

EPS-Lebensmittelbehälter
Voedselverpakkingen

Je vindt hier ook gemakkelijk vervangers voor PS- bakjes. Wij bieden niet alleen producten van suikerriet en cellulose aan, maar ook van karton. Een selectie vind je hier:

Kartonnen dozen of hier Menu‘s

Becher-Zubehör
To-go bekers

To-go bekers komen we bijna elke dag tegen. Ze zijn niet altijd te vermijden in het dagelijks leven. Wij bieden daarom duurzame alternatieven voor een beter milieu. Bij ons vind je de juiste beker voor elke gelegenheid. Enkelwandig of dubbelwandig, van karton of PLA, wij hebben wat je zoekt. Kijk hier:

To-go bekers

Je dorst naar kennis is nog niet gelest? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Meld u aan voor onze Duitse ecobiopack-nieuwsbrief voor meer informatie, nuttige tips of spannend productnieuws. Krijg 10 % extra korting¹ op je volgende bestelling.

Uw registratie kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Je bent succesvol geregistreerd.

¹Verwijderbaar vanaf een aankoopwaarde van €50 en eenmalig als nieuwsbriefabonnee:in. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Uitschrijving is te allen tijde mogelijk.

Uw voordelen:
  • Exclusieve aanbiedingen voor abonnees
  • Opwindend nieuws
  • Nuttige tips
  • Nieuwe producten