CO2 gecompenseerd
Ontdek nu onze zomerartikelen  ☀️🍹

Suikerriet

Bij het uitpersen van suikerriet ontstaan vezelresten - de zogenaamde bagasse. Wat voor sommigen afval zou zijn, is voor ons een natuurlijk nevenproduct: Bagasse serviesgoed (inclusief suikerriet serviesgoed) wordt geproduceerd van bagasse met water en natuurlijke bindmiddelen.

Suikerriet - Wat is dat eigenlijk?

Suikerriet (Saccharum officinarum) behoort tot de familie van baardgrassen en groeit in de tropische en subtropische klimaten van onze aarde. De planten worden ongeveer 3 tot 6 meter hoog en hun stengels hebben een diameter van 2-4,5 cm. Precies hier, in het binnenste van hun stengels, ligt de specialiteit van de plant: de suiker (voornamelijk sucrose). Hieraan dankt de plant niet alleen haar naam, maar ook haar populariteit en bekendheid in de wereld: Ze is de belangrijkste grondstofleverancier voor de productie van (huishoudelijke) suiker. Hiervoor worden de suikerrietplanten geoogst, verzameld en vervolgens geperst om het verkregen sap te verwerken tot rietsuiker of suikerrietsap. Van 100 ton suikerriet wordt ongeveer 10 ton suiker geproduceerd en een hele 34 ton bagasse, dat voor ons waardevol is. Maar in plaats van het “afvalproduct” te verbranden, waarderen onze producenten het materiaal op en produceren ze milieuvriendelijke wegwerpproducten.

Bagasse - Wat is dat eigenlijk?

Bagasse is de naam die wordt gegeven aan de vezelachtige plantenresten die overblijven tijdens de suikerproductie nadat het suikerriet is uitgeperst. Ze bestaan meestal uit 40-60% cellulose, 20-30% hemicellulose en ongeveer 20% lignine. Men vindt bagasse vooral in de landen waar veel suiker wordt geproduceerd, zoals Brazilië, China of Thailand.

Hoewel bagasse een zogenaamd koppelproduct is, blijft het voor velen een afvalproduct. Want vroeger werd het voornamelijk gebruikt als brandstof voor productiefaciliteiten. Zelfs vandaag de dag komt een deel van de bagasse nog steeds in de brandovens van de fabrieken terecht. Maar sinds mensen materialen zijn gaan recycleren, is bagasse ook opgewaardeerd als materiaal. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor de productie van bouwmaterialen, verpakkingsmaterialen en wegwerpserviesgoed. En ook in de papierindustrie vervangen suikerrietvezels al gedeeltelijk papierproducten van hout, zoals bijvoorbeeld servetten, toiletpapier en kartonnen dozen. Hieronder leggen we aan de hand van individuele stappen uit hoe eenvoudige bagasse-vezels kunnen worden omgezet in duurzame wegwerpartikelen van ecobiopack.

Productiestappen voor bagasse producten

  1. De overgebleven suikerrietvezels worden nat opgeslagen om korte pulpvezels en suikerresten te verwijderen, omdat deze de verdere verwerking kunnen belemmeren.
  2. De bagasse wordt in een mixer met water gemengd tot een pulpachtige massa.
  3. Er worden natuurlijke bindmiddelen en biologisch afbreekbare bleekmiddelen aan toegevoegd. In deze stap kunnen optioneel ook extra additieven worden toegevoegd. Omdat we echter een zo natuurlijk mogelijk product willen, slaan onze fabrikanten deze stap over!
  4. De pulpachtige bagasse-massa wordt in een mal gegoten en onder hoge druk en hoge temperaturen in de gewenste vorm geperst.
  5. Klaar! De borden, schotels en maaltijdschalen staan klaar om naar jou verzonden te worden en kijken er naar uit om in jouw bedrijf gebruikt te worden.

Speciale eigenschappen van bagasse

  • Zeer stabiel, robuust en niet gemakkelijk buigzaam
  • Beschikt over goede thermische eigenschappen
  • Waterafstotend en vetbestendig: Ook geschikt voor hete en zeer olieachtige of vette gerechten
  • Volledig biologisch afbreekbaar en composteerbaar
  • CO2-neutrale verwijdering

Duurzaamheid: Van de natuur terug naar de natuur

De suikerrietplant is een zeer snelgroeiende grondstof waarvoor geen bos hoeft te worden gekapt. Bagasse heeft als nevenproduct van de suikerproductie geen extra teeltoppervlak nodig en heeft dus geen invloed op het bestaan van onze bossen. Integendeel: Het is zelfs een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor de papierproductie, omdat er bij de productie van bagassepapier veel minder energie wordt verbruikt dan bij houtvezels. Producten van suikerriet belanden na gebruik in de vuilnisbak en soms ook in de vrije natuur. Dankzij hun biologische afbreekbaarheid (gecertificeerd volgens EN13432 of US ASTM) ontbinden de producten relatief snel en keren ze terug naar de aarde. Deze aarde kan op zijn beurt weer worden gebruikt als voedingsbodem of meststof voor nieuwe planten, waarmee de kringloop wordt gesloten.

Zoals eerder vermeld, wordt bagasse niet altijd gebruikt om wegwerpproducten te produceren. De fabrieken gebruiken vaak bagasse als brandstof. Dit proces is echter veel milieuvriendelijker dan het verbranden van fossiele brandstoffen, aangezien fossiele brandstoffen niet alleen CO2 produceren, maar ook giftige verontreinigende stoffen zoals koolmonoxide en fijn stof. Het verbranden van bagasse daarentegen is CO2-neutraal, aangezien er maar evenveel CO2 vrijkomt als de planten opnemen tijdens hun groei.

Je dorst naar kennis is nog niet gelest? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Meld u aan voor onze Duitse ecobiopack-nieuwsbrief voor meer informatie, nuttige tips of spannend productnieuws. Krijg € 5 extra korting¹ op je volgende bestelling.

Uw registratie kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Je bent succesvol geregistreerd.

¹Verwijderbaar vanaf een aankoopwaarde van €50 en eenmalig als nieuwsbriefabonnee:in. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Uitschrijving is te allen tijde mogelijk.

Uw voordelen:
  • Exclusieve aanbiedingen voor abonnees
  • Opwindend nieuws
  • Nuttige tips
  • Nieuwe producten