Ons magazijn is in beweging!

Er kunnen momenteel vertragingen optreden. Je kunt er zeker van zijn dat we ervoor zorgen dat je goederen zo snel mogelijk worden geleverd.

Bedankt voor je begrip!

Drinkrietjes zonder plastic - het goede geweten in je drankje

De rietjes zijn vandaag de dag bijna niet meer weg te denken uit onze bekers, glazen en misschien ook wel uit sommige kopjes. Waar we nu hard bezig zijn om stap voor stap de plastic rietjes te vervangen door duurzame alternatieven zoals papieren rietjes, waren de mensen vele generaties voor ons al veel duurzamer.

Van goud, over gras tot papieren rietje

De vroegste vondsten wijzen erop dat duizenden jaren geleden al rietjes werden gemaakt. Wie hier misschien eenvoudige, milieuvriendelijke rietjes van stro verwacht, vergist zich echter. Herbruikbare staven van goud, versierd met ingelegd lapis lazuli - zo'n rietje werd in ieder geval gevonden in een meer dan 5000 jaar oude Sumerische graftombe. De vroegste rietjes waren echter niet bedoeld om koude dranken te genieten. Ze hadden waarschijnlijk het nut om gemakkelijk bij troebele, gefermenteerde dranken met veel deeltjes aan het oppervlak te komen, naar het drankje eronder. Sommige varianten hadden een extra filter aan de onderkant om stukjes volledig uit het rietje te houden.

Pragmatisch en eenvoudig - het is dan ook geen wonder dat overal ter wereld vergelijkbare alternatieven voor rietjes werden gebruikt om de eerste bieren, mate-thee en dergelijke te genieten. Dit waren de voorlopers van de rietjes van vandaag in het cocktailglas aan de bar.

Aan het einde van de 19e eeuw waren biologisch afbreekbare rietjes gemaakt van rietgangbaar. Maar omdat deze snel verzachtten, kwam Marvin C. Stein op het idee om een stuk papier om een zwarte potlood te wikkelen en deze zelfgemaakte rietje met lijm te bevestigen tijdens het nippen aan zijn cocktail. Na een coating met was was de moderne papieren rietje geboren!

Het begin van het plastic kwaad

Zo mooi en biologisch afbreekbaar als het verhaal van de biologische rietjes begon, bleef het helaas niet. Kort na de Tweede Wereldoorlog, terwijl in Amerika de pioniers van moderne fastfoodrestaurants snel opkwamen, verscheen ook het plastic rietje op het toneel en werd in grote aantallen verpakt en geproduceerd.

Met zijn kleurrijke tinten en vloeistofbestendig materiaal is het niet verwonderlijk dat deze vorm van het rietje zich als een lopend vuurtje verspreidde en het papieren rietje van de markt verdrong.

Het gevolg? Wereldwijd hebben we een probleem met plastic. Overal ligt en drijft het kleurrijke afval rond. Rietjes maken daar, naast andere artikelen, helaas een aanzienlijk deel van uit. Bovendien zorgt de grootte van rietjes er vaak voor dat dieren ze in hun geheel inslikken. Al met al is het dus niet verwonderlijk dat sinds begin 2021 in de EU geen rietjes meer mogen worden verkocht die gemaakt zijn van niet-hernieuwbare grondstoffen (Meer hierover in ons adviesartikel), waardoor veel horecaondernemers voor het eerst op zoek zijn gegaan naar duurzame wegwerprrietjes.

De terugkeer van papieren rietjes

Sinds de bescheiden beginjaren van papieren rietjes is er veel veranderd. Vooral in de afgelopen jaren, met een grotere focus op duurzaamheid in de samenleving, heeft zich langzaam maar zeker een renaissance van de klassieke rietjes aangekondigd.

Moderne papieren rietjes worden allang niet meer geplaagd door de problemen die ooit de plastic rietjes de kans gaven om de markt over te nemen. De papieren rietjes uit onze winkel kunnen zonder problemen de vochtigheid en temperatuur van de wildste feestcocktails aan en kunnen aan het einde van het feest ook met een goed geweten worden weggegooid, omdat ze zowel BPA-vrij als biologisch afbreekbaar zijn en gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen, zelfs uit duurzaam beheerd bos met FSC®-certificering!

Waar in de jaren 50 plastic rietjes nog exclusief waren met hun kleurrijke varianten, bieden wij tegenwoordig online een grote selectie van zwarte, witte, gekleurde en stevige rietjes - voor elke situatie is er een geschikt biologisch afbreekbaar alternatief van papier. Ze zijn ideaal in grote hoeveelheden voor de horeca, of gewoon een paar stuks voor een cocktailfeestje thuis.

Een rietje voor elke gelegenheid

Een bruiloft helemaal in het wit? Geen probleem - witte papieren rietjes weten te charmeren met hun eenvoudige charme. Hetzelfde geldt voor het zwarte tegenstuk - perfect voor de chique bar! En voor degenen die van kleurrijk houden, is er natuurlijk ook een ruime keuze aan kleuren - of het nu gaat om een gestreept rietje of gewoon in je favoriete kleur bedrukt.

Afgezien van de kleur is ook de grootte van het rietje natuurlijk belangrijk. Het papieren rietje heeft hier geen beperkingen: we hebben rietjes met een diameter van 0,5 tot 0,8 mm. Ook qua lengte heeft het milieuvriendelijke alternatief van papier geen problemen: de klassieke 20 tot 23 cm of liever een 15 cm rietje voor het lagere glas? Het papieren rietje hoeft zelfs niet meer recht te zijn, onze flexibele, buigbare varianten bieden hier onvervalst drinkplezier.

Ons doel is om met onze afbreekbare rietjes - en vele andere artikelen in onze online winkel - de juiste en betere keuze te bieden voor jouw behoeften.

Onze conclusie: Papieren rietjes zijn vandaag de dag bestand tegen alle uitdagingen van de horeca - maakt niet uit welke dranken je klanten drinken: smoothies, sap of cocktails - onze biologische rietjes zijn bijzonder milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar!

Je dorst naar kennis is nog niet gelest? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Meld u aan voor onze Duitse ecobiopack-nieuwsbrief voor meer informatie, nuttige tips of spannend productnieuws. Krijg € 5 extra korting¹ op je volgende bestelling.

Uw registratie kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Je bent succesvol geregistreerd.

¹Verwijderbaar vanaf een aankoopwaarde van €50 en eenmalig als nieuwsbriefabonnee:in. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Uitschrijving is te allen tijde mogelijk.

Uw voordelen:
  • Exclusieve aanbiedingen voor abonnees
  • Opwindend nieuws
  • Nuttige tips
  • Nieuwe producten