Ontdek nu onze zomerartikelen  ☀️🍹

Duurzaamheid in de horeca

Steeds meer mensen zijn bezig met duurzaamheid. Veel cateraars, bezorgdiensten en restaurants passen daarom hun werkwijze of processen aan. We laten je zien hoe je aan je gasten kunt uitleggen dat het milieu ook voor jou belangrijk is.

Energie besparen betekent kosten besparen

Efficiënte apparaten gebruiken
Fornuizen, koelkasten, keukenapparatuur of de verlichting en verwarming in de eetzaal verbruiken energie. Daar is geen ontkomen aan. Als je nieuwe apparaten aanschaft, let dan op hoge energie-efficiëntieklassen. Deze kunnen duurder zijn in aanschaf dan minder efficiënte apparaten, maar op de lange termijn zullen de besparingen de kosten compenseren.

Lokaal en seizoensgebonden
"Verse" aardbeien uit Spanje in de winter? Jouw menu heeft ook indirecte energiekosten voor transport en opslag. Let bij je menu liever op seizoensgebondenheid. Om lange en milieubelastende transportroutes te vermijden, kun je ook producenten uit jouw regio zoeken.

Minder afval

Kleinere porties aanbieden
Soms is het oog groter dan de maag en blijft er veel over van een overvloedige portie. Het restant belandt meestal in de prullenbak. Met kleinere porties kun je voorkomen dat je goede ingrediënten moet weggooien. Op kleinere borden merken gasten mogelijk niet eens dat er minder geserveerd wordt.

Overschotten bewaren in milieuvriendelijke afhaalverpakkingen
Als alternatief voor kleinere porties kun je gasten ook hun overschotten meegeven in handige afhaalverpakkingen.

Herbruikbare producten gebruiken
Herbruikbare opties zijn niet alleen goed voor het milieu, maar bieden ook nieuwe mogelijkheden. In ons assortiment van herbruikbare producten  met gecertificeerde en vaatwasser- en magnetronbestendige items vind je alles wat je nodig hebt. Moedig je gasten aan om herbruikbare containers te gebruiken voor afhaalmaaltijden.

Duurzaam op het bord

Vegetarische/veganistische gerechten
De wereldwijde vleesproductie veroorzaakt schadelijke emissies en leidt bijvoorbeeld tot grootschalige ontbossing om ruimte te maken voor veeweiden. Vegetarische en veganistische menu's als alternatief worden daarom steeds populairder. Een zekere keuze op je menu mag daarom niet ontbreken.

Teelt je eigen groenten
Urban gardening is helemaal in de mode. In grote steden maken sommige restaurants gebruik van deze trend en verbouwen ze delen van hun voedsel zelf of werken ze samen met projecten. Ook al kun je daarmee niet volledig in je eigen behoefte voorzien, je geeft wel een belangrijk signaal af en creëert een uniek kenmerk.

Producten van verantwoorde herkomst gebruiken

Wegwerpservies van biologisch afbreekbare materialen
Met name op drukke locaties zijn wegwerpverpakkingen soms handiger dan herbruikbare. Als afval onvermijdelijk is, moet het echter zo milieuvriendelijk mogelijk zijn. Gebruik daarom wegwerpverpakkingen zonder plastic, gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. In onze winkel vind je milieuvriendelijk geproduceerd serviesgoed dat zowel robuust als aantrekkelijk is.

Keurmerken in overweging nemen
Om geloofwaardigheid te tonen, zijn keurmerken ideaal. Maar let op: er zijn tegenwoordig veel keurmerken beschikbaar. Informeer dus van tevoren wie er achter bepaalde keurmerken zit. Een keurmerk dat wij zelf gebruiken, is het Forest Stewardship Council (FSC®). Dit keurmerk geeft aan dat houtproducten afkomstig zijn van verantwoord beheerde bossen.

Milieuvriendelijke hygiëneproducten
In de horeca geldt terecht een streng hygiënebeleid. Gebruik milieuvriendelijke zepen en biologisch afbreekbare desinfectiemiddelen in de keuken en op de toiletten.