Wild feest of diner bij kaarslicht - wat maakt een goede ruimteakoestiek?
Wat er precies voor sfeer moet worden gecreëerd, hangt af van het soort gastronomie. Gaat het om een café, een bar, een pizzeria of een sterrenrestaurant? En wat verwachten je gasten van de betreffende locatie – een gezellige avond, een zakenlunch of een feeststemming met vrienden?
Twee voorbeelden verduidelijken de respectievelijke verschillen:
- In de trendy tapasbar kunnen gasten Zuid-Amerikaanse klanken, een kleine dansvloer en levendige gesprekken verwachten. Hier lopen obers rond tussen de kleine en smalle tafelgroepen, waardoor een gemeenschappelijk gevoel ontstaat. Voor deze locatie moeten de geluiden zo ver mogelijk in de kamer worden geabsorbeerd, zodat het hele achtergrondgeluid wordt gedempt.
- Tijdens een romantisch diner in het chique restaurant voert het koppel intieme gesprekken en drukken ze hun liefde uit. Om hier zoveel mogelijk privacy te bieden en een ontspannen sfeer te creëren, zijn bijv. ruimteverdelers met een zacht oppervlak geschikt. Maar let op: te veel akoestische elementen, zoals in de tapasbar, kunnen leiden tot een doffe en gedempte toon.
Niet alleen de gelegenheid is relevant, maar ook de individuele behoeften van de gasten. Zorg er bijvoorbeeld voor om mensen met gehoorapparaten in een rustige hoek van het restaurant te plaatsen. Zodat ook zij kunnen deelnemen aan het tafelgesprek en zich bij jou in goede handen voelen.