Ontdek nu onze zomerartikelen  ☀️🍹

Bioplastic / PLA

De term bioplastic bestaat uit de woorden 'bio' en 'plastic'. Voor veel mensen zijn dit twee tegenstrijdige begrippen. Plastic kan echter wel degelijk biologisch zijn. De term is echter onvoldoende beschermd, waardoor er verschillende definities bestaan.

Wat is bioplastic eigenlijk en waar wordt het voor gebruikt?

Voor de een is bioplastic plastic die geproduceerd wordt op basis van hernieuwbare grondstoffen. Voor een ander zijn dit alle plastics (ook op aardoliebasis) die biologisch afbreekbaar zijn. Voor onze bioplastics gelden beide definities: deze zijn geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen en zijn biologisch afbreekbaar. Het merendeel van onze plastic producten wordt gemaakt van de bioplastic polymelkzuur (PLA), dat wordt geproduceerd op basis van plantaardig zetmeel. Alleen onze hemddraagtassen zijn gemaakt van Mater-Bi®, dat plantaardig zetmeel en plantaardige olie (geen palmolie!) bevat.

Bioplastics worden gebruikt als milieuvriendelijker alternatief voor plastics op basis van aardolie, zoals PP (polypropyleen) en PS (polystyreen). Tegelijkertijd hebben bioplastics vergelijkbare eigenschappen: ze zijn transparant en zijn gemakkelijk te verwerken tot diverse voorwerpen, zoals bekers of schalen. Deze sector is dan ook hun belangrijkste afzetmarkt: de verpakkingsindustrie, met name voor levensmiddelen. Bioplastic kan - in tegenstelling tot conventioneel plastic - namelijk samen met de voedselresten weggegooid worden. De wettelijke kadervoorwaarden voor verwijdering zijn onder meer vastgelegd in de Duitse verpakkingswet (VerpackG) en de Duitse bioafvalverordening (BioAbfV).

Momenteel wordt slechts 0,05 procent van de industriële zetmeelproductie gebruikt voor bioplastics. Dit betekent dat tot dusver slechts een klein deel van de conventionele plastics wordt vervangen. Niettemin hebben bioplastics volgens diverse studies (bijv. "Global Bioplastic Market Forecast to 2020" uit 2016 & "Market Study Bioplastics" door Ceresana, uit 2014) een enorm markt- en groeipotentieel. Naarmate de productietechnologie vooruitgaat en de capaciteit toeneemt, worden bioplastics concurrerender dan plastics op basis van aardolie. Naar verwachting zal het aandeel bioplastics in de komende jaren blijven toenemen en de oude plastics uiteindelijk vervangen.

Van plantaardig zetmeel tot bekers van bioplastics

Elke plant voert fotosynthese uit en zet met behulp van zonlicht opgenomen CO2 en water om in glucose en zuurstof. De overbodige suiker wordt afgezet in de vorm van zetmeel. Precies dit plantaardig zetmeel is voor ons van belang, omdat het de grondstofbasis vormt voor de productie van bioplastics.

We gebruiken uitsluitend industrieel geteelde planten (bijvoorbeeld maïs) die niet geschikt zijn voor consumptie als basis voor onze PLA-producten. Hierna lichten wij aan de hand van de afzonderlijke stappen toe hoe wij de milieuvriendelijke PLA-bekers en -schalen voor ecobiopack maken van plantaardig zetmeel.

Productiestappen voor uit bioplastics vervaardigde producten

 1. Melkzuurbacteriën fermenteren het plantaardige zetmeel tot melkzuur (lactic acid) en zetten het zetmeel vervolgens door polymerisatie om in koolstofpolymeren met lange ketens - polymelkzuur.
 2. Uit dit polymelkzuur (PLA) worden kleine kunststofkorrels gevormd, die vervolgens gebruikt worden om willekeurige voorwerpen vorm te geven. In ons geval worden de granulaten verwerkt tot bioplastic-folie. De folie gaat door verschillende machines en wordt met behulp van mallen, ponsen en warmte tot bekers en schalen gevormd.
 3. Klaar! De PLA-bekers en -schalen van ecobiopack zijn dan verzendklaar en kunnen niet wachten om door jouw bedrijf gebruikt te worden.

Bijzondere eigenschappen van bioplastics

 • Zeer sterk
 • Vrij van BPA en andere schadelijke stoffen
 • Gebaseerd op plantaardig zetmeel
 • Volledig biologisch afbreekbaar volgens EN 13432
 • Dankzij thermoplasticiteit vormbaar in om allerlei voorwerpen

Duurzaamheid: behoud van niet-hernieuwbare grondstoffen

Bioplastics worden gemaakt van een hernieuwbare, plantaardige grondstof (bijvoorbeeld maïs) en dragen zo bij aan het behoud van niet-hernieuwbare grondstoffen zoals aardolie. De voor de zetmeelproductie geteelde planten zijn niet geschikt voor menselijke consumptie, maar worden speciaal voor industrieel gebruik verbouwd. Er wordt slechts 0,05 procent van de wereldwijde zetmeelproductie gebruikt voor de productie van bioplastics. De teelt heeft dus geen invloed op de voorzieningssituatie van mens en dier. Voor de planten die voor bioplastics gebruikt worden, is er natuurlijk ook landbouwgrond nodig. In Europa en de VS wordt in totaal slechts 1500 hectare duurzaam geteelde maïs verbouwd voor verdere verwerking tot PLA. Ter vergelijking: alleen al de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern heeft 1,36 miljoen hectare aan landbouwgrond. Als het aandeel van bioplastics blijft toenemen, dan zullen uiteraard grotere teeltgebieden nodig zijn. Om deze reden is het belangrijk om in de toekomst ook ander landbouwafval, zoals de cellulose uit maïsstro of gierst, te gebruiken voor de zetmeelproductie.

Voordeel ten opzichte van conventionele plastics

Volgens onderzoek van onze leveranciers hebben bioplastics zoals polymelkzuur (PLA) ook qua productie een voordeel ten opzichte van conventionele plastics. In tegenstelling tot plastics op basis van aardolie, zoals PS en PET, veroorzaakt de productie van polymelkzuur (PLA) ongeveer 60 % minder CO2-emissies. Daarnaast wordt bij dit productieproces ook 50 % minder niet-hernieuwbare energie verbruikt.

Ook uit "cradle to cradle"-onderzoeken blijkt dat PLA voordelen biedt op het gebied van broeikasgaseffect, voor het behoud van hulpbronnen, alsmede positieve resultaten voor de algemene milieubalans. We wijzen er echter op dat deze onderzoeken kunnen verschillen als gevolg van verschillende berekeningsfactoren voor de totale milieubalans.

Plastics die lang in plaats van kort meegaan

Polymelkzuur (PLA) is een biologisch afbreekbaar en composteerbaar bioplastic. Het PLA, gecertificeerd conform EN 13432, wordt binnen 90 dagen in een industriële composteerinstallatie voor minimaal 90 procent afgebroken. De afbraak in de open lucht duurt meestal langer door verschillende factoren. Buiten de organische basisstoffen blijven er na de afbraak geen toxische reststoffen over, zoals gechloreerde koolwaterstofverbindingen of anorganische stoffen. De afbraak van plastic op basis van aardolie kan daarentegen eeuwen of millennia duren. Zelfs dan blijven er minuscule, mogelijk giftige, microdeeltjes over. Dieren kunnen deze eten, waardoor we deze zelf dus ook gedeeltelijk binnen krijgen. In zee nemen deze microplasticdeeltjes zelfs giftige stoffen uit het water op. Ook op het land kan plastic giftige stoffen afgeven en de vruchtbaarheid van de bodem aantasten. Daarom is het cruciaal om de plasticproducten die we achterlaten te vervangen door bioplasticproducten met een korte levensduur.

Je dorst naar kennis is nog niet gelest? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Meld u aan voor onze Duitse ecobiopack-nieuwsbrief voor meer informatie, nuttige tips of spannend productnieuws. Krijg € 5 extra korting¹ op je volgende bestelling.

Uw registratie kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Je bent succesvol geregistreerd.

¹Verwijderbaar vanaf een aankoopwaarde van €50 en eenmalig als nieuwsbriefabonnee:in. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Uitschrijving is te allen tijde mogelijk.

Uw voordelen:
 • Exclusieve aanbiedingen voor abonnees
 • Opwindend nieuws
 • Nuttige tips
 • Nieuwe producten