🍃 CO2 gecompenseerd
Info / Service | Blog
🏷️Reusable verpakkingen tegenn gereduceerde prijzen - Ontdek nu ons hele assortiment! 💸
Banner Bio-Baumwolle

Biokatoen – zacht en ecologisch

Niet zonder reden is katoen als textiel zeer geliefd. Het is huidvriendelijk, sterk, ademend, scheurbestendig, absorberend, wasbaar en zacht. De traditionele katoenwinning heeft evenwel in vele opzichten ernstige gevolgen voor ons milieu. Des te belangrijker is het dat wij ons nauwkeuriger met het milieuvriendelijke alternatief biokatoen bezighouden en de voordelen ervan benadrukken.

Van conventioneel katoen naar biologisch katoen

De oorsprong van katoen gaat terug naar de Maya en Inca in Mexico en Peru. Maar ook in India en Pakistan erkenden de bewoners de voordelen van de weelderige plant. Toch speelde katoen tot 250 jaar geleden geen grote rol in de westerse wereld. Het productieproces was te arbeidsintensief en daardoor te duur. De doorbraak kwam pas tijdens de industrialisatie, waarbij het mogelijk werd om katoen machinaal en dus winstgevend te verwerken. Zo kreeg katoen de bijnaam "witte goud". De schadelijke gevolgen van ondoordachte monocultuurteelt werden destijds genegeerd. Wat dat betreft heeft biologisch katoen veel veranderd.

Wat betekent biologisch katoen?

Katoen groeit op grote plantages in tropische en subtropische gebieden. De katoenvezel wordt gewonnen uit de pluisjes van de zaden, die tot katoendraden worden verwerkt. Daarvan is bijvoorbeeld onze kleding gemaakt. Bij conventionele teelt is niet alleen veel water nodig, maar worden ook overvloedige hoeveelheden pesticiden gebruikt. Meer dan tien procent van alle wereldwijd gebruikte pesticiden wordt in de katoenteelt gebruikt. Bij biologisch katoen laten boeren volledig het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen achterwege. Zo blijven het grondwater en de bodem onaangetast. Bovendien komen de medewerkers niet in contact met giftige stoffen. De katoenplant heeft desondanks veel water nodig, daarom wordt bij biologisch katoen ingezet op speciaal waterbeheer. Boeren leren hoe ze hun velden duurzaam kunnen irrigeren. Biologische teelt verbiedt bovendien het aanplanten van genetisch gemodificeerde planten. De meeste boeren zijn meestal kleine boeren en komen uit India en China, waar optimale omstandigheden voor ecologische teelt heersen. Helaas is er op de wereldmarkt nog geen grote verschuiving naar biologisch katoen merkbaar. Het marktaandeel van biologisch katoen ligt momenteel slechts rond de één procent, maar de trend is wel stijgend.

De voordelen van biologisch katoen in vogelvlucht

  • Geen chemische pesticiden
  • Geen genetisch gemanipuleerde planten
  • Geen monoculturen
  • Produceert zaden om de planten zelf te bestuiven
  • De grond blijft vruchtbaar
  • Geen gevaar voor de werknemers
  • Minder waterverbruik

Biokatoen in de textielindustrie

Biokatoen is inmiddels ook in de textielindustrie als alternatieve natuurlijke stof aangekomen. De groeiperiode van biologisch katoen duurt negen maanden. Het wordt met de hand geplukt. Voor een gewoon T-shirt zijn 300 gram katoenvezels nodig. Dat komt ongeveer overeen met één kilo ruw katoen. Tegenwoordig is deze hernieuwbare grondstof vooral populair bij kinderkleding. Bovendien adverteren veel grote modemerken met ecologische collecties. Een stap in de goede richting, maar er is nog ruimte voor verbetering. Alleen omdat de katoen biologisch gecertificeerd is, betekent dat niet dat de verdere verwerking na de oogst volgens ecologische processen verloopt. Chemische kleuring, uitbuiting langs de toeleveringsketen, verwerking tot mengweefsels - sommige productieprocessen zijn nog steeds verre van duurzaam en ecologisch. Juist daarom is een kritische blik de moeite waard.

Biokatoen als praktische hulp

Niet alleen onze kleding bestaat voor een groot deel uit katoen, ook in andere dagelijkse toepassingen is het een belangrijk onderdeel. Cosmetica, verbandmiddelen, hygiëneproducten, kampeertenten, koffiefilters of zelfs ons geld maken gebruik van de eigenschappen van natuurlijke vezels. Helaas is biologisch katoen nog steeds de uitzondering, maar er zijn positieve voorbeelden. Langzaam maar zeker vinden bijvoorbeeld netjes voor groenten en fruit hun weg in ons dagelijks leven. In plaats van dunne plastic zakken te gebruiken om appels in te pakken, kiezen veel mensen nu voor herbruikbare netjes of tassen. Deze zijn ook beschikbaar in biologisch katoen. De tassen zijn ook geschikt voor veel andere producten, omdat ze wasbaar zijn. Puur biologisch katoen is bovendien volledig recyclebaar.

Je dorst naar kennis is nog niet gelest? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Meld u aan voor onze Duitse ecobiopack-nieuwsbrief voor meer informatie, nuttige tips of spannend productnieuws. Krijg 10 % extra korting¹ op je volgende bestelling.

Uw registratie kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Je bent succesvol geregistreerd.

¹Verwijderbaar vanaf een aankoopwaarde van €50 en eenmalig als nieuwsbriefabonnee:in. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Uitschrijving is te allen tijde mogelijk.

Uw voordelen:
  • Exclusieve aanbiedingen voor abonnees
  • Opwindend nieuws
  • Nuttige tips
  • Nieuwe producten