Ons magazijn is in beweging!

Er kunnen momenteel vertragingen optreden. Je kunt er zeker van zijn dat we ervoor zorgen dat je goederen zo snel mogelijk worden geleverd.

Bedankt voor je begrip!

rPET - Gerecycleeerde Polyethyleentereftalaat

rPet of gerecycleerd polyethyleentereftalaat zijn allemaal kunststoffen die bestaan uit gerecycleerd of oud plastic. Je weet waarschijnlijk al dat gerecycleerde producten de duurzamere keuze zijn. Waarom onze bioplastic producten niet voor 100% uit rPET kunnen bestaan, lees je hier.

Hoe wordt rPET geproduceerd?

Het recyclageproces van elke gebruikte PET-verpakking of -fles begint bij het sorteerpunt. Hier komen alle onderdelen uit verschillende inzamelingssystemen samen in bundels. Maar voordat ze gaan recycleren, worden ze ontbundeld en gesorteerd op materiaalsamenstelling. Afhankelijk van het recyclagebedrijf zijn er heel verschillende mechanische en chemische processen om PET te recycleren en daaruit hoogwaardige rPET te produceren.

Na het bundelen wordt het PET-materiaal ontdaan van vuil van buitenaf en tot vlokken verkleind. Deze vlokken worden vervolgens grondig en in het beste geval waterbesparend gereinigd. Ze worden vervolgens verwerkt tot granulaat. Uit dit granulaat kan vervolgens afhankelijk van de zuiverheidsgraad een grote verscheidenheid aan producten ontstaan.

Post-consumer en postindustriële PET

In principe wordt er bij rPET-productie onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten basisproducten: Het postindustriële PET en het post-consumer-PET. Post-industrieel PET is PET dat overblijft bij de productie van PET-producten en vervolgens via een recyclingproces wordt verwerkt tot rPET. Post-Consumer PET is oud plastic, dat door ons als eindgebruiker ontstaat. Hieronder vallen bijvoorbeeld drankflessen en verpakkingen.

Het gebruik van post-consumer PET voor de productie van rPET met voedselcontact is momenteel nog problematisch. Door de verschillende soorten vervuiling, zoals bijv. drukinkt, banderollen en andere overblijfselen, kan rPET meestal alleen gebruikt worden voor de laag van een verpakking of fles die niet in direct contact staat met het voedsel. Dit is ook de reden waarom voedselverpakkingen meestal maar gedeeltelijk gemaakt zijn van post-consumer PET. Postindustriële PET-gebaseerde rPET daarentegen kan conventionele PET volledig vervangen.

Speciale eigenschappen van rPET

  • 100% herbruikbaar
  • Hoge weerstand
  • Bestand tegen oliën, vetten en alcoholen
  • Waterbestendig
  • Lagere uitstoot

Waarom is rPET duurzaam?

Vergeleken met conventioneel PET is rPET bij de productie veel duurzamer en grondstofbesparender. Dit komt vooral doordat er veel minder olie tot polymeren verwerkt moet worden. Bovendien kan rPET worden gerecycleerd zonder verlies van grondstoffen en veroorzaakt het ook minder uitstoot in het recyclageproces.

Welke rPET-producten vind je bij ons?

In onze online shop vind je rPET-deksels die compatibel zijn met onze kartonnen of herbruikbare schalen. Ze zijn ideaal voor toonbanken met salades, waar transparante deksels gewenst zijn. Als je op zoek bent naar een breukvast alternatief voor glazen flessen, dan zijn rPET afvulflessen de juiste keuze. Deze zijn er in verschillende maten, die van tot 50% gerecycleerd rPET worden geproduceerd.

Je dorst naar kennis is nog niet gelest? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Meld u aan voor onze Duitse ecobiopack-nieuwsbrief voor meer informatie, nuttige tips of spannend productnieuws. Krijg € 5 extra korting¹ op je volgende bestelling.

Uw registratie kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Je bent succesvol geregistreerd.

¹Verwijderbaar vanaf een aankoopwaarde van €50 en eenmalig als nieuwsbriefabonnee:in. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Uitschrijving is te allen tijde mogelijk.

Uw voordelen:
  • Exclusieve aanbiedingen voor abonnees
  • Opwindend nieuws
  • Nuttige tips
  • Nieuwe producten