📢 Schrijf je in voor onze maandelijkse newsletter. Profiteer van een korting van 5€ op uw eerste aankoop in de winkel. Milieuvriendelijk - ecologisch - ecobiopack 💚.

Bamboe

Als mensen het over bamboe hebben, denken ze vaak aan sierplanten of schermmatten voor het balkon. Maar de grondstof heeft veel meer te bieden dan alleen het decoreren van tuinen. Hier lees je waarom bamboe zo'n duurzame grondstof is en waarom het wordt beschouwd als het "materiaal van de toekomst".

Bamboe - het groene goud uit het Verre Oosten

De misvatting dat bamboe een houtsoort is, is wijdverbreid. In plaats van bij de bomen behoort het tot de familie van de baardgrassen. De meer dan 1.400 soorten bamboe groeien bijna overal op aarde, met uitzondering van Europa en Antarctica. De verschillen tussen de soorten variëren van geslachten met kleine plukjes gras tot 40 meter hoge bamboebossen.

Zelfs als het mogelijk is om individuele bamboestruiken in Europese tuinen te kweken, groeien de planten het beste onder tropische of subtropische omstandigheden. Dit betekent dat de grondstof traditioneel voornamelijk uit Azië komt. De plant is echter zo zuinig dat hij inmiddels ook in sommige Afrikaanse landen wordt geteeld.

Bamboe is één van de snelst groeiende planten ter wereld en kan in slechts één maand tijd tot 10 meter hoog worden. Afhankelijk van het geslacht groeit bamboe zelfs tot een meter per dag. Planten die later als grondstof gaan dienen, bereiken dus na enkele maanden hun volledige grootte. De stengel verhout echter pas in de loop der jaren, zodat deze na ong. 5-7 jaar volledig uitgehard en bruikbaar is.

Speciale eigenschappen van bamboe

 • Biologisch afbreekbaar
 • Klimaatvriendelijk door opname van grote hoeveelheden CO2
 • Duurzaam
 • Vochtbestendig
 • Stabiel en robuust - maar tegelijkertijd licht
 • Aantrekkelijke look
 • Neutraal in smaak

De veelzijdige wonderplant - hard als een steen, taai als staal, licht als een veertje

Bamboe is een absolute allrounder. Het hout is compact en hard maar tegelijkertijd licht en flexibel. Hierdoor is het gemakkelijk te verwerken en kan het als uitgangsmateriaal voor veel producten worden gebruikt. Naast tuinaccessoires worden meubels en tandenborstels, fietsframes en textiel nu zelfs gemaakt van bamboevezels. Ecobiopack verkoopt ook diverse verpakkingsproducten van bamboe. Deze omvatten bijv. de natuurlijke bamboe vlagspiesjes, scheurvaste servetten of bamboe rietjes die geschikt zijn voor warme en koude dranken.

Waarom is bamboe zo duurzaam?

Bamboe is een door en door duurzaam natuurproduct. Met zijn snelle groei vertegenwoordigt de plant een oneindige bron. Wegens zijn duurzaamheid en stabiliteit heeft het materiaal ook een lange levensduur. Het is niet voor niets dat de bamboe in China een symbool is van standvastigheid en ouderdom.

Een ander argument zijn de eisen van de plant: deze zijn erg laag. Bamboe is zo resistent dat het weinig tot geen meststoffen en pesticiden nodig heeft om te groeien. In tegenstelling tot veel andere geteelde planten, is bamboe niet aangewezen op kunstmatige irrigatiemethoden. Eén van de redenen hiervoor is het uitgebreide wortelstelsel. Naast de wateropname dient het wortelstelsel ook om continu nieuwe plantenscheuten te vormen. Het oogsten van een stengel leidt dus niet tot het afsterven van de hele plant - zoals bij de meeste boomsoorten het geval is. Hierdoor kunnen grote hoeveelheden bamboe worden geoogst zonder het bestand in gevaar te brengen.

Bamboe wordt niet alleen verwerkt als een pure natuurlijke vezel, maar wordt ook gebruikt als een groen alternatief voor plastic op basis van ruwe olie. In tegenstelling tot ruwe olie is de bamboeplant een hernieuwbare bron en daardoor aanzienlijk milieuvriendelijker bij het winnen.

Alsof dat nog niet genoeg is, slaat bamboe daarnaast meer kooldioxide op en produceert het meer zuurstof dan bomen. Hij is dus een echte klimaatsuperster en een echt multitalent.

Dein Wissensdurst ist noch nicht gestillt? Dann abonniere unseren Newsletter!

Melde dich für weitere Infos, hilfreichen Tipps oder spannenden Produktneuheiten für unseren ecobiopack-Newsletter an. Sichere dir dabei zusätzlich CHF 5 Rabatt¹ auf deine nächste Bestellung.

Deine Anmeldung konnte nicht gespeichert werden. Bitte versuche es erneut.
Du hast dich erfolgreich angemeldet.

¹Ab einem Einkaufswert von CHF 50 und nur einmalig als Newsletter-Abonnent:in einlösbar. Alle Daten werden vertraulich behandelt. Eine Abmeldung ist jederzeit möglich.

Deine Vorteile:
 • Exklusive Angebote für Abonnenten und Abonnentinnen
 • Spannende News
 • Hilfreiche Tipps
 • Sortiment-Neuheiten
Mehrwegsortiment