Zero Waste in de Gastronomie
Als concept wint Zero-Waste aan belang vanwege een groeiend bewustzijn van duurzaamheid en milieubescherming. Ook de gastronomie kan verpakkingsafval en voedselverspilling verminderen en vermijden. Hier tonen we je de uitdagingen bij de implementatie en de maatregelen om het concept op lange termijn in je bedrijf te vestigen.
Zero Waste – Afval vermijden, Milieu beschermen
Zero Waste betekent letterlijk 'Geen Afval' of 'Geen Verspilling' in het Duits. Binnen dit concept wordt geprobeerd om verpakkingsafval en voedselafval te minimaliseren. Voor individuen gaat Zero Waste over het bevragen van hun eigen gedrag bij het kopen van verpakkingen en het omgaan met voedsel. Ook bedrijven en instellingen worden aangespoord om te heroverwegen en te handelen, inclusief de gehele samenleving. Vooral horecabedrijven, supermarkten, kantines, cateraars en andere voedselgerelateerde bedrijven kunnen duurzame invloed uitoefenen vanwege de wisselwerking tussen voedselconsumptie en afvalproductie. Dit kan worden bereikt door de implementatie van de zogenaamde 5 Rs, die het Zero Waste-principe samenvatten: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle en Rot.
De betekenis van de 5Rs van Zero Waste:
- Refuse (Weigeren): Door bewust onnodige verpakkingen te weigeren, kan afvalproductie vanaf het begin worden voorkomen. In de horeca is dit niet altijd mogelijk. Maar tegenwoordig bieden veel leveranciers en groothandels plasticvrije alternatieven aan.
- Reduce (Verminderen): Dit gaat over het verminderen van afval en voedselafval, bijvoorbeeld door het vermijden van onnodige verpakkingen.
- Reuse (Hergebruiken): Door items of verpakkingen te hergebruiken, wordt afval voorkomen en worden ook hulpbronnen bespaard. In de horeca werkt dit principe ook bij de inrichting door integratie van tweedehands meubels of het upcyclen van houten kisten.
- Recycle (Recycleren): Het correct scheiden en verwerken van afval is een belangrijke stap in het Zero Waste-concept. Recyclebare materialen zoals glas, papier, plastic en metaal kunnen worden verzameld en gerecycled.
- Rot (Vergaan): Door het composteren van organisch afval zoals fruit- en groenteresten, worden waardevolle voedingsstoffen teruggebracht in de bodem en ondersteunen ze van daaruit natuurlijke cycli.
Zero Waste in uw gastronomiebedrijf
Kan een restaurant werken zonder enig afval te produceren? Toegegeven, het klinkt utopisch. Maar met kleine veranderingen kunt u op de lange termijn grote doelen bereiken. Zero Waste begint in de keuken. Plan uw aankopen goed, stem ze af op het seizoen en geef voorrang aan lokale leveranciers en biologische producten. Door de 5 R's te implementeren, kunt u de milieueffecten en verspilling van hulpbronnen verminderen, uw gasten inspireren met uw toewijding aan klimaatbescherming om een meer bewuste benadering van het milieu aan te nemen.
Maatregelen nemen om afval te verminderen in de gastronomie is een uitdaging. Hier zijn enkele ideeën om u te inspireren:
- Suiker, Melk & Koekjes: Vermijd individueel verpakte suiker- en melkporties voor thee en koffie. Serveer koekjes niet-verpakt en bewaar ze in glazen containers.
- Handdoeken & Zeep: Vloeibare zeep vereist meer verpakking dan vaste zeep, verbruikt meer conserveermiddelen en gaat ook gepaard met hogere transportkosten. Het installeren van een droge zeepdispenser kan helpen om hierop te besparen. Doekhanddoekdispensers verminderen ook papierafval.
- Servetten: Servetten gemaakt van gerecyclede materialen zijn duurzame alternatieven en dragen bij aan afvalvermindering. Door servetopvangbakken aan te bieden, kunnen uw gasten ze naar behoefte meenemen zonder dat u ze apart hoeft uit te delen.
- Upcycling benutten: Maak iets ouds tot iets nieuws met een duidelijke verklaring voor duurzaamheid. Dit werkt net zo goed met plastic afval, dat kan worden gebruikt voor werkkleding zoals koksschorten, als met gebruikte meubels voor uw interieurontwerp.
- Duurzame verpakkingsoplossingen: Koop indien mogelijk onverpakte voedingsmiddelen in of gebruik herbruikbare containers. U kunt deze ook aan uw gasten aanbieden.
Herbruikbare verpakkingen en vermindering van de koolstofvoetafdruk
Volgens NABU moeten milieuvriendelijke herbruikbare oplossingen in de toekomst economisch levensvatbaar worden om zich te vestigen als een praktisch dagelijks alternatief. Vooral herbruikbare afhaalverpakkingen kunnen niet alleen efficiënt bijdragen aan afvalvermindering in vergelijking met wegwerpartikelen, maar ook het potentieel hebben om de koolstofvoetafdruk te verlagen als retour systemen goed worden geïmplementeerd. Dit werd onthuld in de studie 'Beoordeling van klimaatimpact: Herbruikbare systemen versus eenmalige afhaalverpakkingen' gepubliceerd door Zero Waste Europe (ZWE) in september 2023. Broeikasgasemissies van gangbare afhaalverpakkingen werden vergeleken met wegwerp- en herbruikbare systemen. Volgens de studie heeft herbruikbare verpakking, exclusief pizza dozen, het potentieel om CO2-uitstoot te verminderen.
Herbruikbare verpakkingen bieden duurzame alternatieven voor wegwerppakketten omdat ze meerdere keren kunnen worden gebruikt, waarbij hulpbronnen worden bespaard. Door herbruikbare verpakkingen te bieden, signaleer je een duurzame mentaliteit en kun je je gasten inspireren om milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen te omarmen! Of het nu gaat om een alternatieve afhaaloptie of bij de saladebar in supermarkten, voor afhalen in restaurants, of in zero-waste winkels - herbruikbare verpakkingen zijn gewoonweg de meer milieuvriendelijke keuze. In ons assortiment vindt u een verscheidenheid aan producten zoals bekers, dozen, kommen, gebruiksvoorwerpen en deksels uit onze merways Family-range in het herbruikbare gedeelte. De kommen, dozen, bekers en deksels kunnen handig worden genest en gestapeld. Alle producten zijn verkrijgbaar in verschillende maten, ontwerpen en kleuren.
Zero Waste met Voedselafval en Afvalverwerking
Onvermijdelijk worden er grote hoeveelheden voedselafval gegenereerd, vooral in de gastronomie, catering, supermarkten en andere voedselgerelateerde bedrijven. Ze hoeven echter niet per se permanent te worden weggegooid. We zullen je alternatieve oplossingen laten zien voor het omgaan met voedselafval.
- Sluit partnerships af: Overtollig voedsel hoeft niet verloren te gaan. U kunt samenwerken met bedrijven zoals Too Good To Go of foodsharing.de om voedsel te redden voordat het wordt weggegooid.
- Regel organische afvalinzameling: Organische afvalinzameling is goedkoper dan verwijdering via regulier afval. Informeer bij uw lokale afvalbeheerbedrijf.
- Herbruik afval: Omdat gebruikt kookolie en vet niet in het riool mogen worden gegoten, kunt u een afvalverwerkingsbedrijf regelen om ze op te halen, waar ze kunnen worden omgezet in biodiesel en worden gebruikt voor verwarming in warmtekrachtcentrales. U kunt zelfs worden betaald voor deze dienst.
- Bespaar water: U kunt water besparen door plastic containers niet af te spoelen voordat u ze weggooit.
- Kraanwater: In Duitsland is kraanwater van zeer goede kwaliteit en is daarom te verkiezen boven flessenwater vanuit het oogpunt van afvalvermindering en milieu. Optioneel kan investeren in een drankdispensersysteem gunstig zijn.
- Koop gerecyclede producten: Bij de aankoop van producten kunt u zoeken naar ongebleekte producten gemaakt van gerecyclede materialen.
Meld u aan voor onze Duitse ecobiopack-nieuwsbrief voor meer informatie, nuttige tips of spannend productnieuws. Krijg € 5 extra korting¹ op je volgende bestelling.
¹Verwijderbaar vanaf een aankoopwaarde van €50 en eenmalig als nieuwsbriefabonnee:in. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Uitschrijving is te allen tijde mogelijk.
- ✔ Exclusieve aanbiedingen voor abonnees
- ✔ Opwindend nieuws
- ✔ Nuttige tips
- ✔ Nieuwe producten