Levertijden kunnen momenteel variëren. Je kunt er zeker van zijn dat je bestelling zo snel mogelijk wordt verwerkt. Als je vragen hebt, bel ons dan op: 0421 / 246 87 87 0 !

Cellulose

Cellulose is het meest voorkomende biomolecuul op onze aarde. Het gaat om een polysaccharide, alsook een veelvoudig monosacharide. Je kent cellulose waarschijnlijk vooral als onderdeel van papier. Waarom het niet alleen geschikt is voor het omhullen van cellen, maar ook als verpakking voor je eetbare producten, lees je hier.

Wat is cellulose precies?

Met zijn uitstekende stabiliserende eigenschappen maakt cellulose deel uit van elke plantaardige celwand. Het aandeel cellulose in de plantaardige biomassa is sterk afhankelijk van de soort. Zo bestaat hout bijvoorbeeld, afhankelijk van de soort, voor maximaal 50% uit cellulose. Veel plantensoorten zoals katoen, vlas en stro daarentegen bestaan voornamelijk uit cellulose en zijn daardoor geschikt voor andere toepassingen dan hout.

Waarvoor wordt cellulose gebruikt?

Cellulose kent zeer diverse toepassingsgebieden. De bekendste is waarschijnlijk de papierproductie. Cellulose is daar de belangrijkste grondstof. Maar ook in de kledingindustrie wordt cellulose gebruikt als viscose, katoenvezel of linnen. Hout is alleen het originele materiaal voor viscose. Katoenvezels daarentegen worden gewonnen uit katoen en linnen uit vlas. Daarnaast is cellulose in de verpakkingsindustrie te vinden in de vorm van voedselverpakkingen. Dankzij de speciale barrière-eigenschappen kan cellulose met slechts één coating voor veel verschillende soorten verpakkingen worden gebruikt.

Speciale eigenschappen van cellulose

Binnen de plantaardige cellen is cellulose de basisbouwsteen van de celwanden. De vezelachtige structuur ondersteunt de celwanden en geeft ze tegelijk elasticiteit. Bovendien is cellulose niet oplosbaar in water. Dankzij deze eigenschappen is het ideaal voor gebruik in de afhaalrestaurant. Afhankelijk van het productieproces heeft het eindproduct ook een hoge temperatuurbestendigheid. Bij ons vind je bijvoorbeeld menuschalen van cellulose die gevuld kunnen worden met warme gerechten en zelfs geseald kunnen worden.

  • Biologisch afbreekbaar volgens DIN13432
  • Bijzonder stabiel dankzij biopolymeer lignine
  • Waterbestendig dankzij de bio-coating
  • Thermische eigenschappen: Geschikt voor ovens en magnetrons, afhankelijk van productie en doel

En hoe zit het met duurzaamheid?

Cellulose wordt geproduceerd uit verschillende plantenvezels, dus het is moeilijk om een consistente uitspraak te doen over de duurzaamheid van deze heel verschillende producten. Bij ons is de cellulose echter op houtbasis en bestaat daarom voornamelijk uit een hernieuwbare grondstof. Het enige nadeel is het hoge waterverbruik bij de productie van cellulose op houtbasis. Omdat men cellulose in de meeste gevallen ook kan recycleren, kan er aardig wat water worden bespaard. Bovendien is het gebruikte hout afkomstig uit duurzame bosbouw. Hiervoor, maar ook voor recycleerbaarheid, zijn er dus direct punten op de duurzaamheidsrekening.

En nu?

Ga nu snel naar de shop en bekijk zelf onze celluloseproducten. In onze online shop vind je bijv. de verzegelbare menuschalen en kun je testen wat jij van cellulose als verpakkingsmateriaal vindt.

Je dorst naar kennis is nog niet gelest? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Meld u aan voor onze Duitse ecobiopack-nieuwsbrief voor meer informatie, nuttige tips of spannend productnieuws. Krijg € 5 extra korting¹ op je volgende bestelling.

Uw registratie kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Je bent succesvol geregistreerd.

¹Verwijderbaar vanaf een aankoopwaarde van €50 en eenmalig als nieuwsbriefabonnee:in. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Uitschrijving is te allen tijde mogelijk.

Uw voordelen:
  • Exclusieve aanbiedingen voor abonnees
  • Opwindend nieuws
  • Nuttige tips
  • Nieuwe producten