Ons magazijn is in beweging!

Er kunnen momenteel vertragingen optreden. Je kunt er zeker van zijn dat we ervoor zorgen dat je goederen zo snel mogelijk worden geleverd.

Bedankt voor je begrip!

Herbruikbaar op evenementen

Of het nu gaat om een rockconcert, kerstmarkt of zakelijk evenement - sinds januari 2023 geldt ook in de evenementencatering de verplichting om herbruikbare opties aan te bieden. Veel bedrijven vrezen hierdoor extra werk. Toch zijn herbruikbare systemen op veel evenementen al lang ingeburgerd.

Wil je meer weten over het thema hergebruik? Voor meer informatie, bezoek direct onze fabrikant, Häppy Compagnie!

Afval, grondstoffen en geld besparen met herbruikbaar servies op evenementen

Op muziekfestivals en bij voetbalwedstrijden worden al lang herbruikbare bekers van polypropyleen (PP) gebruikt. Deze stevige, onbreekbare kunststof wordt om veiligheidsredenen gebruikt, omdat het niet kan versplinteren zoals glas. Tegelijkertijd helpen deze bekers ook bij de klimaatbescherming. De campagne "Herbruikbaar. Doe mee" van de Duitse milieuorganisatie Umweltbundeshilfe heeft berekend dat 1000 PP-herbruikbare bekers bij het reinigen slechts 1,4 kilowattuur stroom nodig hebben, terwijl de productie van 1000 wegwerpbekers van polyethyleen (PET) 350 kilowattuur stroom vereist. Bovendien blijven de bekers 3 tot 4 jaar in gebruik voordat ze vervangen moeten worden. Een herbruikbare oplossing is dus goed voor het milieu en de portemonnee.

Vanwege de economische en ecologische voordelen wordt herbruikbaar servies al lang gebruikt op veel gerenommeerde grootschalige evenementen. De Breminale, de Duitse Evangelische Kerkdag of het Oktoberfest in München gebruiken al decennia lang duurzaam herbruikbaar servies. Voor extra milieuvriendelijkheid wordt op steeds meer evenementen milieuvriendelijk servies van hernieuwbare grondstoffen gebruikt in plaats van aardoliegebaseerde kunststoffen.

Catering en evenementen: Alles in één keer schoon

Evenementenbureaus die duurzame evenementen plannen, kunnen gebruikmaken van een herbruikbaar poolsysteem. Ze huren een contingent herbruikbaar servies, dat gedurende het hele evenement voortdurend wordt schoongemaakt en hergebruikt. De aanbieder van het poolsysteem biedt doorgaans ook het verzamelen, wassen en drogen van het servies aan, hetzij persoonlijk of via een afwasservice. Voor kleinere evenementen stellen sommige gemeenten ook afwasmobielen ter beschikking.

Bij het kiezen van het systeem moet het evenementenbureau ervoor zorgen dat de herbruikbare containers ook na vele wasbeurten nog geschikt zijn voor contact met voedsel. Dit is te herkennen aan het "glas-en-vork-symbool" (volgens de Verordening (EG) Nr. 1935/2004 eisen aan herbruikbaar servies). Ook moet alleen herbruikbaar servies van eerlijke en milieuvriendelijke productie worden gebruikt.

In 2022 hebben we zelf de catering van Crew World op het OMR-Festival voorzien van bowls uit onze "Häppy Box"-serie. Inmiddels hebben we ons assortiment herbruikbare artikelen naast kommen, bekers en menu-dozen uitgebreid met verschillende hoogwaardige borden . Ze zijn  vaatwasmachinebestendig, geschikt voor warme en koude gerechten en voor de magnetron. Vanwege hun materiaal (biocompound) zijn ze bovendien lichter en breukvaster dan porselein.

Herbruikbaar: Hygiëneregels en statiegeld bij evenementen

Hygiënevoorschriften voor eten en drinken om mee te nemen gelden ook op evenementen. Als horecabedrijven zijn cateraars verantwoordelijk voor de veiligheid van eten en drinken. Vullen en inname van de containers en bediening moeten ruimtelijk van elkaar gescheiden zijn. Hierdoor kunnen geen ziektekiemen of vervuiling in de gebieden terechtkomen waar voedsel wordt verwerkt. Voor gedetailleerde maatregelen kunt u de richtlijn van de Duitse Voedselvereniging raadplegen.

Leveranciers van herbruikbare poolsystemen bieden meestal ook een statiegeldoplossing aan. Afhankelijk van het type evenement zorgt statiegeld ervoor dat herbruikbaar servies niet wordt achtergelaten of in grote hoeveelheden door gasten wordt meegenomen. Ook hier moet een duidelijke scheiding worden aangehouden tussen de gebieden voor het uitgeven van eten en de inname van statiegeld. Voor herbruikbare bekers is het statiegeld meestal 1 tot 2 euro, voor maaltijdcontainers 5 tot 6 euro. Dit kan bezoekers ervan weerhouden om gebruik te maken van de herbruikbare opties, want voor eten en drinken in een herbruikbare container moet eerst een aanzienlijk bedrag worden betaald. Steeds vaker worden daarom statiegeldsystemen ingezet die zonder contant geld en statiegeldbetalingen werken, om efficiëntere processen te creëren en leners niet af te schrikken met hoge kosten.

Duurzame herinneringen creëren

Bij sommige evenementen wordt rekening gehouden met een bepaald verlies van herbruikbaar servies. Vooral herbruikbare bekers die speciaal zijn ontworpen voor de gelegenheid zijn een populair souvenir bij gasten. Denk maar aan de winterse glühweinmokken van de kerstmarkt en de kleurrijke festivalbekers. Volgens een studie van het Öko-Institut e.V. worden dergelijke bekers door bezoekers jarenlang hergebruikt. Ze gaan weliswaar verloren voor de herbruikbare pool van de aanbieders, maar veroorzaken geen afval. Een evenementenbureau kan dus met individuele bekerontwerpen souvenirs plannen die net zo duurzaam zijn als het evenement zelf.

Je dorst naar kennis is nog niet gelest? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Meld u aan voor onze Duitse ecobiopack-nieuwsbrief voor meer informatie, nuttige tips of spannend productnieuws. Krijg € 5 extra korting¹ op je volgende bestelling.

Uw registratie kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Je bent succesvol geregistreerd.

¹Verwijderbaar vanaf een aankoopwaarde van €50 en eenmalig als nieuwsbriefabonnee:in. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Uitschrijving is te allen tijde mogelijk.

Uw voordelen:
  • Exclusieve aanbiedingen voor abonnees
  • Opwindend nieuws
  • Nuttige tips
  • Nieuwe producten