Klimaatneutraal
Organisch
Duurzame verpakking

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst

Afvalproduct

Een product dat overblijft na de productie of recycling en niet meer kan worden gebruikt bij het proces. Als het als ingrediënt voor een nieuw product wordt gebruikt spreken we van recycling.

Arecapalm

Een vederpalm uit Zuid Oost-Azië die 25 tot 30 meter hoog kan worden. Van de bladeren van deze eenstammige palmensoort, de bladschede om precies te zijn, wordt palmbladservies gemaakt.

Bagasse

De vezelige restanten die achterblijven na het uitpersen van suikerriet. Van het bijproduct bagasse wordt met water en natuurlijk bindmiddel onder meer servies gemaakt.

Bamboe

Bamboe is een grassoort die heel makkelijk en zeer snel groeit. Bamboe leent zich voor allerlei doeleinden en vormt voor ca. 1,5 miljard mensen een middel van bestaan.

Barrièrefunctie

De barrièrefunctie voorkomt contact tussen de binnen- en buitenzijde van de verpakking. Zo kan aromatische inhoud, zoals koffie, met folie en coating in de verpakking beschermd worden.

Biocoating

Op hernieuwbare grondstoffen gebaseerde coating die geschikt is voor compostering. Bij palmbladartikelen wordt ook de natuurlijke eigen coating van het blad aangeduid als biocoating.

Biofolie

Folie geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen en/of met milieuvriendelijke eigenschappen.

Biokunststof

Kunststoffen worden meestal als biokunststof aangeduid indien ze geproduceerd zijn op basis van hernieuwbare grondstoffen. Men spreekt ook van biokunststoffen wanneer ze biologisch afbreekbaar zijn, wat ook geldt voor een aantal gewone kunststoffen. De greenbox producten van Bionatic zijn, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, volledig van hernieuwbare grondstoffen en zonder aardolie geproduceerd.

Biokunststof Mater-Bi©

Beschermd handelsmerk van Novamont. De naam staat voor een grote familie innovatieve biokunststoffen van zetmeel, cellulose of plantaardige oliën en verschillende combinaties van deze stoffen.

Bisfenol a

Basisstof voor de vervaardiging van polymere kunststoffen van zeer grote economische waarde; komt heel veel voor als antioxidant in weekmakers.

BRC-certificering

Conform het BRC (British Retail Consortium) gecertificeerde ondernemingen moeten voldoen aan helder geformuleerde normen voor de voedselveiligheid. De bedrijven moeten aantonen dat ze voldoen aan de normen voor analyses en HACCP-punten voor risico-inventarisatie voor levensmiddelen, beschikken over een gedocumenteerd kwaliteitsmanagementsysteem en voldoen aan hygiënische normen.

Cellulose

Met circa 50% hoofdbestanddeel van de wanden van plantaardige cellen.

Cold cups

Transparante bekers voor de consumptie van dranken tot 40°C. Het greenbox assortiment bevat uitsluitend cold cups van biokunststof (PLA).

Compostering

Bij dit natuurlijke proces wordt organisch materiaal afgebroken onder invloed van zuurstof en micro-organismen. Er zijn verschillen tussen industriële compostering en particuliere compostering die langer duurt.

CPLA

PLA (zie onder) dat verder bewerkt is om deze biokunststof beter bestand te maken tegen hitte. De C staat voor “crystalized”.

Demerarasuiker

Een speciaal soort bruine rietsuiker met grote kristallen. De naam is afgeleid van de Nederlandse kolonie waar rietsuiker het eerst verbouwd werd.

Duaal systeem

Systeem voor de lokale inzameling en recycling van gebruikt verpakkingsmateriaal. Ecologisch efficiënte recycling, afvoer en verkoop van verpakkingsmateriaal onder toezicht van DSD (Duales System Deutschland).

Dubbelwandig

Verschillende kartonnen bekers uit het greenbox assortiment zijn dubbelwandig. Dat maakt ze zeer geschikt voor hete vloeistoffen en zorgt ervoor dat ze ook goed vast te houden zijn als de inhoud nog heet is.

EN/DIN13432

Producten die zijn gecertificeerd volgens deze norm worden binnen maximaal 90 dagen voor minstens 90% gecomposteerd in een industriële composteerinrichting. Het certificaat zegt niets over de duur van compostering in de vrije natuur. Belangrijke factoren hierbij zijn het weer, de microbiologische structuur van de bodem en de kwaliteit van de compost.

Fair Trade

Organisatie die zich inzet voor verbetering van de leef- en arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden en de boeren en werknemers ter plaatse ondersteunt.

FSC

De Forest Stewardship Council is een onafhankelijke non-gouvernementele organisatie die zich inzet voor de milieuvriendelijke, sociaal en economisch verantwoorde exploitatie van bossen.

Ftalaten

Weekmakers, vooral gebruikt voor zacht pvc. Maar omdat ze vluchtig zijn ontsnappen ze snel bij verdamping, afspoelen of wrijving. Zo belanden ze in de omgevingslucht of via voedsel in het menselijk lichaam.

Gerecycled PET

Toepassing van de conventionele kunststof PET (polyethyleentereftalaat) tot een nieuw product. Hergebruik van gebruikte PET-flessen is goed voor het milieu en de economie.

Hemicellulose

Component van de wanden van plantaardige cellen en verzamelnaam voor de in plantaardige biomassa voorkomende combinaties van meervoudige suikers.

Hot cups

Bekers voor de consumptie van dranken tot 100°C.

Lage gasbarrière

De biokunststof PLA heeft een lagere gasbarrière dan PET, waardoor aroma's sneller kunnen ontsnappen (zie ook Barrièrefunctie).

Lignine

Deze natuurlijke stof in plantaardige celwanden zorgt ervoor dat de plant gaat verhouten.

Migratie

Proces waarbij (schadelijke) stoffen vanuit de verpakking in de levensmiddelen belanden omdat ze oplosbaar zijn.

Nanomateriaal

Chemische deeltjes die gebruikt worden in allerlei gebruiksvoorwerpen en verpakkingsmateriaal. Als ze vrijkomen in het lichaam kunnen ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Voor de greenbox producten worden geen nanomaterialen gebruikt.

Nevenproducten

Producten vervaardigd uit de restanten van andere productieprocessen.

Palmbladproducten

De grote onbeschadigde bladschedes van de arecapalm kunnen geperst worden tot producten die hun vorm behouden, bijvoorbeeld servies.

Papierrecycling

Papier en karton worden milieuvriendelijk hergebruikt als gerecycled papier/karton. Daarmee worden kostbare houtreserves ontzien en het scheelt qua energie- en waterverbruik.

PLA

Polymelkzuren (polylactic acid = PLA) zijn chemisch gebonden melkzuurmoleculen waarmee met behulp van warmte biocompatibele kunststoffen gemaakt kunnen worden.

PP

Polypropyleen, een conventionele kunststof, wordt gemaakt van propeen, een kleur- en reukloos gas.

PSM

Biologische kunststof op zetmeelbasis.

PSM/PP-combinatie

Deze combinatie van bio- en conventionele kunststoffen leent zich voor hoge temperaturen tot 105° C.

Restvezels van suikerriet

Ook wel bagasse (zie boven): de vezelige restanten die achterblijven na het uitpersen van suikerriet.

US ASTM-certificering

Dit is de Amerikaanse norm voor het controleren van werkstoffen en producten op volledige composteerbaarheid. De norm wijkt slechts in detail af van de in Europa gebruikelijke EN/DIN13432 norm (zie boven).

Voorschriften voor contact met levensmiddelen (BfR)

Het BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung) publiceert onder meer aanbevelingen voor verpakkingsproducenten een Duitsland. Volgens deze aanbevelingen moeten die zodanig worden geproduceerd dat ze bij normale toepassing geen schadelijke bestanddelen afgeven aan levensmiddelen.

Weekmakers

Deze chemische stoffen worden op grote schaal gebruikt om kunststoffen, rubber en soortgelijke producten zachter, soepeler en elastischer te maken. Omdat veel weekmakers snel oplosbaar zijn, kunnen ze ook terechtkomen in levensmiddelen.

Wegwerpservies

Servies bedoeld voor eenmalig gebruik waarna het weggegooid wordt.