Levertijden kunnen momenteel variëren. Je kunt er zeker van zijn dat je bestelling zo snel mogelijk wordt verwerkt. Als je vragen hebt, bel ons dan op: 0421 / 246 87 87 0 !

Celglas

Cellofaan, huid van glas, glaspapier - celglas heeft de afgelopen 100 jaar vele namen gekregen. Het is al zo lang geleden dat dit materiaal met zijn speciale eigenschappen werd uitgevonden. Je leest hier waarom celglas een echt alternatief is voor conventioneel plastic en wat het precies kan doen.

Productie van celglas

Celglas wordt geproduceerd van cellulose, dat op zijn beurt meestal uit hout wordt gewonnen. Hiervoor wordt houtpulp (cellulosepulp) opgelost in natronloog en koolstofdisulfide om zuivere, transparante cellulose te verkrijgen. Dit wordt vervolgens gemengd met glycerine zodat celglas wordt verkregen.

Speciale eigenschappen van celglas

Celglas heeft barrière-eigenschappen die met name interessant zijn voor de voedingsindustrie. Het gaat om een semipermeabel, ook "gedeeltelijk poreus" membraan. Dit betekent dat celglas ondoordringbaar is voor vloeistoffen, maar waterdamp doorlaat. Een verpakking van celglas voorkomt condensvorming binnenin. Helaas wordt celglas tegenwoordig vaak nog bedekt met een laag op petroleum gebaseerd plastic om de waterdampdoorlaatbaarheid verder te verminderen. Dit is problematisch vanuit milieuoogpunt, omdat celglas zowel biologisch afbreekbaar als composteerbaar is. Maar als er een coating wordt aangebracht, zijn deze eigenschappen helaas verdwenen.

Hoe duurzaam is celglas?

Celglas is voor 100 procent gebaseerd op de hernieuwbare grondstof hout en is daarmee het duurzame alternatief voor op aardolie gebaseerde kunststoffen. Vooral als het gebruikte hout afkomstig is van gecertificeerde duurzame bosbouw. Bovendien is celglas zonder coating zowel biologisch afbreekbaar als composteerbaar. In principe geldt dat celglas zijn op aardolie gebaseerde concurrenten op het punt van duurzaamheid ver achter zich laat. Helaas is de productie van celglas niet door de staat ondersteund en ook niet erg goedkoop. Al met al leidt dit tot een daling van de vraag naar celglas en daarmee tot een sterkere vraag naar de meer milieubelastende op aardolie gebaseerde producten.

Je dorst naar kennis is nog niet gelest? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Meld u aan voor onze Duitse ecobiopack-nieuwsbrief voor meer informatie, nuttige tips of spannend productnieuws. Krijg € 5 extra korting¹ op je volgende bestelling.

Uw registratie kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Je bent succesvol geregistreerd.

¹Verwijderbaar vanaf een aankoopwaarde van €50 en eenmalig als nieuwsbriefabonnee:in. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Uitschrijving is te allen tijde mogelijk.

Uw voordelen:
  • Exclusieve aanbiedingen voor abonnees
  • Opwindend nieuws
  • Nuttige tips
  • Nieuwe producten