Bespaar nu 20% op ons hele assortiment palmbladeren! De getoonde prijzen zijn al afgeprijsd.

Het onderscheid tussen biologisch afbreekbaar, composteerbaar en biogebaseerd

In duurzame industrieën worden vaak begrippen als biologisch afbreekbaar of composteerbaar gebruikt. Vaak worden deze ten onrechte met elkaar gelijkgesteld. Dus wat zijn de onderscheiden? Wij geven een korte definitie van de gelijkluidende maar ongelijksoortige woorden.

Wat betekent biologisch afbreekbaar?

Een product wordt als biologisch afbreekbaar beschouwd als het via biologische processen - bijvoorbeeld door de activiteit van micro-organismen of enzymen - kan worden afgebroken tot koolstofdioxide, water en biomassa. Het gaat er vooral om dat het product wordt afgebroken tot de basismoleculen CO2 en H2O. Als dit niet het geval is, kunnen er minuscule deeltjes in het milieu achterblijven die mogelijk grote schade aanrichten. Belangrijk is dat biologisch afbreekbaar niet gelijkgesteld wordt met composteerbaar, aangezien dit ongeveer de tijd is waarin een product wordt afgebroken. Een product dat zowaar 100 jaar nodig heeft om af te breken in de basismoleculen zou biologisch afbreekbaar zijn, maar alleen composteerbaar als het proces onder de juiste omstandigheden kan worden versneld tot 90 dagen. Producten van biologisch afbreekbare materialen horen eerder thuis in de gele bak. Je kunt meer lezen over het recyclen van biologisch afbreekbare of composteerbare artikelen in ons artikel over het thema Recycling.

Wat betekent composteerbaar?

Een product is alleen composteerbaar als het onder bepaalde omstandigheden en binnen een vast tijdsbestek kan worden afgebroken tot koolstofdioxide, water en een fractie van de oorspronkelijke massa (10%) zonder giftige resten achter te laten. Dit afbraakproces mag uitsluitend plaatsvinden met behulp van micro-organismen of enzymen. Dit proces gaat sneller verlopen in industriële composteerinstallaties dan op een composthoop in de tuin. Dit ligt grotendeels aan de temperatuur die daar heerst: In een industriële installatie ligt de temperatuur rond de 60 graden. Hier moet een composteerbaar product binnen 3 maanden worden gemetaboliseerd. Het wordt problematisch bij producten die de volledige 90 dagen nodig hebben om te ontbinden. Waarom? Vaak zijn de compostcycli in dergelijke installaties aanzienlijk korter en kunnen de stoffen dus niet volledig worden omgezet. In tuincompost daarentegen bedraagt de temperatuur slechts ongeveer 30 graden, afhankelijk van het seizoen. Hier mag het natuurlijke composteringsproces wel tot een jaar duren. In Duitsland en de EU bestaat een standaardprocedure (DIN/EN 13432) waartoe bedrijven met overeenkomstige producten zich vrijwillig kunnen verbinden. In ons artikel over het thema DIN13432. leggen we je uit aan welke eisen moet worden voldaan om een product composteerbaar te mogen noemen volgens de DIN-norm.

Wat betekent biogebasseerd?

Biogebasseerde stoffen worden vervaardigd van biomassa zoals suikerriet en maïszetmeel. Deze stoffen moeten echter niet voor 100% uit biomassa bestaan, zoals je zou denken, om biogebasseerd te mogen heten. Ze moeten maar voor minimaal 40% biomassa bevatten - zoals de naam al doet vermoeden: gebaseerd zijn op biomassa.

In de praktijk worden vaak composieten gebruikt om de ingrediënten met elkaar te verbinden. We gebruiken ook een biogebasseerd composietmateriaal van houtvezels en bioplastics. Dit "Bio-Compound" werkt volledig zonder aardolie en is vrij van BPA en melamine. Het materiaal is tot 70 °C temperatuurbestendig en vaatwasmachinebestendig. Veel biogebaseerde composieten zijn daarom niet biologisch afbreekbaar en ook niet composteerbaar vanwege hun bioplastic gehalte. Toch kunnen ze als duurzaam worden beschouwd, aangezien conventioneel plastic (op basis van aardolie) wordt vermeden en de producten meerdere keren worden gebruikt.

Je dorst naar kennis is nog niet gelest? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Meld u aan voor onze Duitse ecobiopack-nieuwsbrief voor meer informatie, nuttige tips of spannend productnieuws. Krijg € 5 extra korting¹ op je volgende bestelling.

Uw registratie kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Je bent succesvol geregistreerd.

¹Verwijderbaar vanaf een aankoopwaarde van €50 en eenmalig als nieuwsbriefabonnee:in. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Uitschrijving is te allen tijde mogelijk.

Uw voordelen:
  • Exclusieve aanbiedingen voor abonnees
  • Opwindend nieuws
  • Nuttige tips
  • Nieuwe producten